De Belgische connectie: Groep F - Bosnië & Herzegovina

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 1 reacties
De Belgische connectie: Groep F - Bosnië & Herzegovina
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Bosnië & Herzegovina: Zukanovic en Pandza waren al te bewonderen op de Belgische velden.

Door Sander De Graeve

Ervin Zukanovic

Ervin Zukanovic speelt intussen al meer dan vijf jaar in België. Hij begon bij Dender en werkte zich via Eupen tot bij KV Kortrijk. Daar leerde het grote publiek hem kennen als een voetballende verdediger mét uitstekende vrije trap. Vanhaezebrouck liet ooit volgende quote vallen. "Als we een vrije trap kregen was het drie kansen op vijf binnen bij Zukanovic."

Intussen vertrok Zukanovic naar AA Gent. Na een goede start ging het aan het begin van dit seizoen toch eens mis. Hij is nu bijna terug fit na wat de eerste lange blessure uit zijn carrière bleek te zijn. In de nationale ploeg is hij een nieuwkomer. De 26-jarige verdediger speelde intussen zes interlands, maar is er door een dispuut met de Bosnische voetbalbond in verband met een visum niet bij in Brazilië.

 

Boris Pandza

Boris Pandza kwam via Hajduk Split bij KV Mechelen terecht in 2010. De potige verdediger viel niet alleen op door secure interventies, hij bezat ook scorend vermogen. De Bosniër werd al snel een sleutelfiguur in de Mechelse defensie.

Toch kende dit verhaal geen happy end. Pandza raakte ernstig geblesseerd en deed er maanden over om terug te komen. Hij verliet Mechelen uiteindelijk langs de achterdeur en tekende voor Gornik Zabrze.

Stijnen's nachtmerrie in Genk

In de kwalificatieronde voor het vorige WK in Zuid-Afrika kwamen de Rode Duivels uit tegen Bosnië & Herzegovina. In Genk - het Koning Boudewijnstadion was destijds te groot voor de Rode Duivels - werd het een ware nachtmerrie voor de Belgen. Vooral doelman Stijnen zal die zich nog lang heugen. Na een intermezzo door vuurpijlen uit het Bosnische vak ging het bij een 1-1 stand helemaal mis.

De Bosniërs scoorden in geen tijd een hattrick en deelden zo een mokerslag uit aan de Rode Duivels. Ook de wedstrijd in Sarajevo zorgde voor ophef. Na de partij gingen Stijnen en Pocognoli met elkaar in de clinch. De ruzie zou erg lang aanslepen en de nationale ploeg verdelen in twee kampen: jong en oud.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties