Gent zoekt oplossingen voor jeugdige talenten: "Sterker terugkeren zoals Raman en Foket"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 11 reacties
Gent zoekt oplossingen voor jeugdige talenten: "Sterker terugkeren zoals Raman en Foket"
Foto: © SC

Gent heeft binnen de ruime kern heel wat jonge talenten zitten. Nu de kern iets té ruim uitvalt zoekt Vanhaezebrouck oplossingen voor vijf spelers waaronder Vandeputte en Gavazaj. Net als Thomas Foket en Benito Raman in het verleden lijken uitleenbeurten het ideale pad.

Sander De Graeve in Gent

Vanhaezebrouck heeft momenteel een groep van 30 spelers, iets te veel voor een seizoen met enkel de Jupiler Pro League en de beker. Enkele jongeren die de voorbereiding met de A-kern meemaakten, hebben dus weinig uitzicht op voldoende minuten. "We hebben een talentengroep opgericht. Zij zullen af en toe meetrainen en wedstrijden spelen met de beloften", aldus Hein Vanhaezebrouck.

Die groep is er voor vijf spelers: Rik Impens, Jari Vandeputte, Gilles Ruyssen, Enis Gavazaj en Jinty Caenepeel. De talentengroep vormt een vangnet wanneer er zich geen geschikte huurovereenkomst aanbiedt. "Je moet natuurlijk een geschikte club vinden." Dat hoeft niet meteen in eerste nationale te zijn. "Het heeft geen zin om ze uit te lenen zonder kans op speelgelegenheid. Raman begon bij een degradatiekandidaat op de bank en ook bij Foket duurde het lang van de bank te komen."

Toch draaide het voor beiden goed uit. "Ze staan allebei heel dichtbij de basisploeg. Die vijf jongeren zien dat ook, hé. Geen van hen reageerde negatief toen ik hen het nieuws meldde. Ze merken zelf ook dat ze nog stappen moeten zetten. Bij de beloften blijven is niet ideaal. Onze beloftencompetitie is een jeugdcompetitie. Sommige ploegen stellen jongens van 16 jaar op."

"Ik was voorstander van het idee om de beloften in competitie te brengen, zelfs al zouden ze maar beginnen in Bevordering. Daar spelen ze echt voor promotie en degradatie. Blijkbaar waren twee teams tegenstander en kwam het idee er niet door. Bij de beloften spelen die jongens zonder druk. Je kan het een wedstrijd laten hangen en noch het publiek, noch je medespelers zullen er iets van zeggen.

Meteen de reden waarom een uitleenbeurt in een lagere reeks een goede leerschool kan zijn, volgens Vanhaezebrouck. "In tweede of derde klasse moet je dat niet proberen. Daar staan vierhonderd supporters te kijken die het je kwalijk zullen nemen. Ook je ploegmaats pikken dat niet, er wordt om de knikkers gespeeld. Als ze dat niet kunnen opbrengen, zullen ze ook bij Gent nooit doorbreken."

Ook over Brüls, die uitviel met een blessure en overbodig is bij Gent, wou Vanhaezebrouck iets kwijt. "Hij traint niet bij ons, maar het blijft een speler van Gent. Hij gedraagt zich heel professioneel." Na zijn blessure is het niet uitgesloten dat de winger toch nog aansluit, al lijkt de kans klein. "We moeten zijn situatie opnieuw bekijken door die blessure. De deur was nooit helemaal dicht. Hij heeft natuurlijk wel een aflopend contract, daar moeten we ook rekening mee houden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties