Analyse Wilmots geeft duidelijk signaal met selectie: 'jongeren, kies voor het buitenland!'

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 16 reacties
Wilmots geeft duidelijk signaal met selectie: 'jongeren, kies voor het buitenland!'
Foto: © Photonews

Marc Wilmots maakte vanmiddag zijn selectie bekend voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Andorra en Bosnië-Herzegovina. De bondscoach koos opnieuw enkele opmerkelijke namen en gaf daarbij een duidelijk signaal richting de jongeren die nog in België vertoeven: kies voor het buitenland!

Door Cédric De Volder

Het is namelijk opvallend: Marc Wilmots koos ook deze keer niet voor de jonge talenten die in de Jupiler Pro League hun kunnen laten zien. Met Laurent Ciman, Jelle Van Damme en Steven Defour lopen er dan wel drie spelers bij die respectievelijk voor Standard en RSC Anderlecht voetballen, maar dat heeft een andere reden. Ciman en Van Damme kennen hun plaats, terwijl Wilmots perfect weet dat het duo geen herrie zal schoppen als ze in de tribune moeten gaan zitten. Defour heeft de voorbije jaren dan weer zijn waarde bewezen bij de nationale ploeg en is een vaste waarde in de selectie.

Maar verder blijft het toch opvallend. Bjorn Engels wierp zich de voorbije weken op tot absolute sterkhouder bij Club Brugge, terwijl in datzelfde Jan Breydel ook Thomas Meunier opnieuw zijn niveau van een kalenderjaar geleden haalt. Wilmots besloot echter om voor de Jason Denayer te kiezen. De 19-jarige verdediger verdient de selectie dan wel op basis van zijn prestaties, maar komt ook nog maar pas piepen op het hoogste niveau. En het moet gezegd: is het niveau in Schotland dan zoveel hoger dan in België?

Op het middenveld selecteerde de Belgische veldheer dan weer enkele jongens die niet helemaal fit zijn. Er staat - ondanks de tegenberichten - nog steeds een vraagteken achter de naam van Moussa Dembélé, terwijl Axel Witsel al zeker buiten strijd is voor de partij tegen Andorra. Marouane Fellaini lag de voorbije weken in de lappenmand en speelde dit seizoen nog geen minuut, maar is er wel bij. Is het dan geen ideaal moment om jongens als Dennis Praet - en misschien wel dé toekomst van de nationale ploeg: Youri Tielemans - te laten proeven van het grote (trainings)werk? 

Het antwoord luidt: nee! De blik van Wilmots staat op het buitenland gericht. Dat kan overigens meteen worden aangetoond met de selectie van Adnan Januzaj. Ook de middenvelder valt namelijk naast de groep bij Manchester United, maar krijgt - niet onterecht natuurlijk - krediet van de oefenmeester. Maar nogmaals: het kan nooit kwaad om ook de jongens uit de eigen competitie te laten proeven van het grote werk. Dat zal een transfer in de toekomst overigens enkel maar bespoedigen...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties