Analyse Wilmots probeert iets op poten te zetten, geef hem tijd

Wilmots probeert iets op poten te zetten, geef hem tijd
Foto: © Photonews

Er zijn een aantal conclusies te trekken na de wedstrijd van gisteren in Bosnië. Tuurlijk was dit niet zo slecht als sommigen laten uitschijnen, maar het verwachtingspatroon voor onze Duivels ligt (momenteel) nog te hoog. De nationale ploeg is een werk in opbouw.

Johan Walckiers

Vergeet de kwalificatiecampagne voor het WK en vergeet het WK zelf. De Duivels zijn momenteel met een heel ander concept bezig. Het WK stond in het teken van er bij te zijn en de naam van België terug op de kaart te zetten. Met een kwartfinale werd dat doel zelfs bereikt. Maar - ondanks wat sommigen van hem denken - is Marc Wilmots geen vastgeroeste coach. Hij zal het nooit zelf toegeven. 'Never apologize'. De mensen die naar de serie NCIS kijken, zullen het wel herkennen als de eerste regel van 'agent Gibbs'.

Agent Gibbs

Excuseer ons de analogie, maar Wilmots is de 'agent Gibbs' van het vaderlands voetbal. Als hij al weet dat er fouten gebeurd zijn, zal hij dat nooit toegeven, maar er gewoon iets aan doen. En dat is waarmee de bondscoach zijn dagen nu slijt: een manier vinden om zijn talentvolle groep nog dominanter te laten voetballen. En dat gaat gepaard met groeipijnen. Wilmots wil controle over het spel, maar dat lukte tegen Bosnië moeilijk. 

In een systeem met alternerende middenvelders, zonder echte 'zes', werd het centrum bijwijlen overlopen. Op zulke momenten vraagt Wilmots zijn aanvallers om mee af te zakken, maar de jonge garde vooraan heeft dat nog niet helemaal onder de knie. De Bruyne en Hazard: ja als ze er zin in hebben. Lukaku en Origi hebben er wat meer problemen mee. Maar het maakt allemaal deel uit van het groeiproces. 

Groeipijnen

Aan een gelijkspel tegen Bosnië moet er dus niet zo zwaar getild worden. Wilmots probeert van zijn groep een team te smeden. Er is immers een wezenlijk verschil tussen beide. Een groep bestaat uit inidividuen, een team uit een collectief. De ene zijn kwaliteiten moeten de andere zijn tekortkomingen verdoezelen en vice versa, net als het NCIS-team (sorry als u geen fan bent). Elkaar aanvullen op defensief en aanvallend vlak, een blok dat als één geheel over het veld beweegt. Daar wil Wilmots naartoe voor het EK in 2016 begint.

Want gelooft u nu echt dat onze Rode Duivels zich niet gaan plaatsen? Tuurlijk wel, daar mag geen mens aan twijfelen. Het is nu dus dat de smid achter zijn aambeeld moet staan om het vorm te geven. Laat Wilmots maar wat proberen nu. Beter nu een paar punten laten liggen dan op het EK.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties