Geweldige sfeer versus kleine oorlog, de ene match in de Balkan is de andere niet

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 18 reacties
Geweldige sfeer versus kleine oorlog, de ene match in de Balkan is de andere niet
Foto: © Photonews

De wedstrijd tussen Servië en Albanië, een historisch beladen duel, liep gisteravond volledig uit de hand en moest gestaakt worden. De dag ervoor zaten we even verderop in Bosnië in een geweldige sfeer Bosnië & Herzegovina - België te bekijken. Wat een verschil.

Door Sander De Graeve

Genieten deden we maandagavond in het kleine stadion in Zenica. Genieten van de warme sfeer in het stadion, van de fanatieke supporters die meer dan twee uur voor de match het stadion al vulden. Kippenvel kregen we toen het volkslied gezongen werd en de grote vlag van Bosnië & Herzegovina de tribune aan de overkant vulde. Het hele weekend viel ons trouwens al op hoe vriendelijk de Bosniërs wel waren.

Een heel andere situatie kregen we gisteren in Servië. We waren zelf niet aanwezig -gelukkig- maar de beelden spreken boekdelen. Een supporter die met een stoeltje gaat inhakken op een bezoekende speler, Mitrovic die een kopstoot lijkt uit te delen, Albanese spelers en staf die moeten vluchten naar de spelerstunnel,... de beelden zijn hallucinant.

De mensen in de Balkan zijn warmbloedig, dat is het minste wat we kunnen zeggen. Heel trots op hun land ook. Ze hebben er in de oorlog immers veel voor moeten afgeven. In Bosnië merkten we dat ook. Je kan er een praatje slaan over alles, maar de oorlog, daar heeft men het liever niet over. De vriendelijke chauffeur van de VRT-jongens vormde ook geen uitzondering. "Of het beter is dan voor de oorlog? Zullen we het niet over iets anders hebben."

De wonden zijn nog te vers, bij velen spookt nog steeds het beeld door het hoofd van die vader, broer of zoon die er niet meer is. Met een vlag van een 'eengemaakt Albanië', dat dus delen van Servië zou afnemen, door een stadion gaan vliegen, is dus op zijn zachtst gezegd geen goed idee. Wij onthouden alvast het belangrijkste. Dat warme bloed kan zich op twee manieren profileren.

Ofwel een fanatieke sfeer, ofwel fanatieke rellen. Geef ons maar het eerste. Zelfs na de Belgische goal werden we nog vriendelijk toegelachen door de gekke Bosniër voor ons met het leuke hoedje. We hopen dan ook dat Servië-Albanië een mooie herkansing krijgt, eentje die reclame maakt voor het voetbal, niet voor mixed martial arts. En kunnen we alsjeblieft een verplichte IQ-test invoeren voor wie een drone wil kopen?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties