Het IJslandse gevaar ontleed: killer van Ajax en afdankertje van Lokeren

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 5 reacties
Het IJslandse gevaar ontleed: killer van Ajax en afdankertje van Lokeren
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag staat er voor de Rode Duivels een oefeninterland op het programma tegen IJsland. Marc Wilmots was alvast duidelijk in zijn analyse. "Het wordt opletten voor hun aanvallers." Maar wie zijn Alfred Finnbogason en Kolbeinn Sigthorsson eigenlijk?

Door Cédric De Volder

IJsland was enkele jaren geleden dan wel nog een zwak broertje in het land van Koning Voetbal, maar de natie (IJsland telt amper een dikke 300.000 inwoners, nvdr.) heeft zich de voorbije maanden op de kaart gezet. Een overwinning tegen Nederland helpt natuurlijk, maar dat is niet alles. "We kiezen onze tegenstanders zorgvuldig uit", aldus Marc Wilmots. "IJsland is een compact blok met twee aartsgevaarlijke spitsen: Alfred Finnbogason en Kolbeinn Sightorsson."

Alfred Finnbogason: mislukt op Daknam, topper in Eredivisie

Bij de meeste Belgische voetbalfans gaat sowieso een belletje rinkelen bij het horen van de naam van Finnbogason. De 25-jarige aanvaller maakte in het seizoen 2011 - 2012 een passage bij Sporting Lokeren, maar kon daar met amper twee doelpunten geen potten breken. De Waaslanders waren op vlak van scouting de voorbije seizoenen misschien wel een referentie in België, maar daar werd de bal toch misschien misgeslagen.

Finnbogason werd door Lokeren uitgeleend aan Helsingborgs IF, maar de grote doorbraak kwam een jaartje later in de Eredivisie. Bij sc Heerenveen speelde hij de pannen van het dak, kroonde hij zich tot Nederlands topschutter en versierde hij een transfer naar de Primera Division. "Ik wil mezelf eerst bewijzen bij een kleinere club in een grote competitie", liet hij in zijn Nederlandse periode ooit optekenen. En misschien is de keuze voor degradatieklant Real Sociedad momenteel het enige probleem voor de aanvaller met een neus voor doelpunten.

Kolbeinn Sigthorsson: goudhaantje van Ajax, publiekslieveling van IJsland

Die andere aartsgevaarlijke spits heeft ook al een amper uit te spreken naam. En jawel, ook Sightorsson maakte naam in Nederland. De 24-jarige aanvaller belandde via AZ Alkmaar bij het grote Ajax en wordt gezien als hét grootste talent van IJsland sinds de passage van ene Eidur Gudjohnsen. 

Elke zelfrespecterende Europese topclub klopte al aan op de poort van de ArenA, maar Ajax slaagt er momenteel in om haar goudhaantje te overtuigen om nog eventjes het rood-witte shirt te dragen. En de Amsterdammers hebben recht van spreken: Sigthorsson is aan zijn derde seizoen bezig in de hoofdmacht van Ajax en scoort gemiddeld één doelpunt om de twee wedstrijden. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties