Bouwen duurde langer den verwacht: Essevee eindelijk vertrokken na erg moeilijke start?

Bouwen duurde langer den verwacht: Essevee eindelijk vertrokken na erg moeilijke start?
Foto: © photonews

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

Het seizoen is halfweg. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. We kijken terug naar onze prognose voor het seizoen en analyseren de kansen voor de tweede seizoenshelft met Eddy Snelders. Zulte Waregem vinden we terug op plek 14.

Door Aernout Van Lindt

Huidige plek: 14e Prognose: 7e

Zulte Waregem staat vooralsnog veertiende in de stand, al zou het met de drie punten uit de match tegen Standard een plaatsje doorstijgen en ook iets veiliger staan in de stand. Na het uitschakelen van een Poolse tegenstander in de Europa League en de winst op de openingsspeeldag leek plek 7 niet eens overdreven.

Daarna kwam echter een hele donkere periode, waarin Essevee nauwelijks nog punten pakte. Opmerkelijk: tegen de 'rechtstreekse degradatieconcurrenten' pakte het nauwelijks punten: Lierse, Waasland-Beveren en Cercle Brugge pakten de volle buit, Moeskroen kwam een puntje halen aan de Gaverbeek.

In onze prognose was onze titel nog "Dury en Essevee bouwen rustig verder", maar dat rustig was even TE rustig. Echte paniek was en is er aan de Gaverbeek echter nooit geweest, na het puntje in Mechelen op karakter werd met zwierig voetbal gewonnen van Genk en Oostende en lijkt de puzzel in elkaar te vallen. Als deze lijn wordt verdergezet, is plek 7 misschien zelfs nog steeds mogelijk in de eindafrekening.

Top: Troisi & fans

Zelfs toen Zulte Waregem helemaal laatste stond, bleven de supporters steeds positief. In plaats van minder gingen er net meer supporters mee naar de uitwedstrijden - met dank aan de gratis bussen vanuit de club ook - en de positiviteit van de supporters was soms aandoenlijk. Zeker op Sclessin stond het in schril contrast met de thuisaanhang.

Op het veld mogen we vooral het puntengewin van de laatste weken als pluimen op de hoed van James Troisi steken. De Australiër bewijst steeds meer waarom hij WK-ganger was en dartelt zich als een nieuwe draaischijf de harten van de supporters in.

Flop: centrale defensieve problemen

Een cruciaal moment in het seizoen bleek de blessure van Steve Colpaert te zijn. Eerst viel hij uit met een hersenschudding, daarna met een kuitbeenbreuk. Tijdens zijn afwezigheid probeerden diverse spelers het op zijn positie, maar dat legde een pijnpunt bloot: Essevee ontbeerde een verdediger die er klaar voor was.

Tiago Ferreira zakte een paar keer door het ijs, Formose Mendy was ongelukkig bij poging 1, Skúlason werd achteruitgeschoven en gemist op het middenveld, Labor verkwanselde zijn kans. Ook Karel D'Haene ging bij gebrek aan automatismen met telkens een nieuwe man naast zich mee ten onder. Dat Colpaert dicht bij een definitieve terugkeer staat is een ferme opsteker, al is Mendy bij zijn nieuwe kans ook degelijk bezig.

De mening van ... Francky Dury

"Wanneer we de punten van de match tegen Standard krijgen, dan hebben we er 16. Daarmee staan we er terug tussen en dat geeft een goed gevoel, ook al zijn we er nog niet."

"De jongens werken heel hard, dat meen ik. Het vertrouwen is nu terug na een moeilijke periode. Na de match op Lierse was het duidelijk: we zitten in een reddingsoperatie. We moeten ook chapeau zeggen aan de fans, die er altijd staan voor de ploeg."

De kijk van Eddy Snelders

"Zulte Waregem zal niet meer in de problemen komen. Het heeft lang geduurd alvorens ze in hun ritme kwamen. Met de drie punten van de match tegen Standard erbij, denk ik dat ze zich zonder problemen in play-off 2 nestelen."

"Met de nieuwe tribune is dat uiteraard minder dan het vooropgestelde doel, al weet je nooit hoe het in die nacompetitie loopt. Gezien de situatie zullen Dury en zijn spelers daar al heel tevreden mee zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties