Winterslaap in de Eredivisie: balans na een half seizoen

Winterslaap in de Eredivisie: balans na een half seizoen
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In België rolt er momenteel geen bal meer over de velden, maar ook de (meeste) Europese topcompetities doen momenteel een verdiend dutje. Onze redactie bespreekt dagelijks de balans na een half seizoen. Vandaag nemen we de Nederlandse Eredivisie onder de loep.

Door Aernout Van Lindt

De Belgen: Kwantiteit over kwaliteit

Het aantal Belgen in de Eredivisie? Dat is - zoals alle jaren - vrij riant. In alfabetische volgorde: Begois, Castro, De Roover, De Winter, Derijck, Haemhouts, Heymans, Labylle, Marzo, Meul, Ojo, Peersman, Swerts, Vleugels en de drie Wuytens.

Geen van hen speelt echter mee om de titel, geen van hen heeft een onuitwisbare indruk gelaten in de eerste helft van dit seizoen. We tellen vijf goals in totaal: Twee van Haemhouts, twee van Stijn Wuytens en eentje van Dries Wuytens. We missen Bakkali om te strijden voor de prijzen ... hij zit in de B-kern.

De revelaties

PSV, Ajax, Feyenoord, Twente en AZ staan allen in de top-6. Dat zou in België play-off 1 zijn dus. Vreemde eend in die bijt: PEC Zwolle. Alweer PEC, inderdaad. 

Wat heeft Ron Jans toch neergezet daar aan de IJssel? Vorig jaar nog de Beker, dit seizoen al de Supercup en opnieuw meedraaien bovenin. In de slipstream doet ook Cambuur het verbazingwekkend goed.

Tweestrijd voor de titel (of?)

Om de titel lijken halfweg de competitie maar twee teams meer te strijden: Ajax staat vier punten in het krijt bij PSV, maar heeft zelf acht punten voorsprong op de derde (Feyenoord).

Enkel als de top-2 zware fouten begint te maken, dan kan er nog een derde hond mee gaan lopen. PSV heeft met 43 op 51 echter amper acht punten verloren, dus liggen zij in polepositie.

In de problemen

Onderin lijkt het voor Dordrecht na een 7 op 51 nu al over en sluiten. De kloof met de voorlaatste is zes punten, om ook de nacompetitie te ontlopen is dat al negen eenheden.

Wie de nacompetitie moet spelen (het nummer 16 en 17 spelen daarin tegen winnaars uit de eindronde in de tweede klasse) is nog veel minder duidelijk. Excelsior, ADO Den haag, Heracles, Go Ahead Eagles en NAC Breda staan op een zakdoek. En ook de teams daarboven zijn nog verre van veilig.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties