Met Cyprus en Israël in het achterhoofd: 5 teams door wie de Rode Duivels zich lieten verrassen

Lander Marin
| 2 reacties

België heeft met Cyprus en Israël twee must-win wedstrijden voor de boeg. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat de Rode Duivels zich laten betrappen op puntenverlies tegen een zwakkere ploeg. Enkele wedstrijden van de voorbije tien jaar, waarin dit gebeurde.

Armenië 2 – 1 België

In deze wedstrijd voor de kwalificatie van het WK 2010 waaraan we – surprise surprise – niet deelnamen, was Vercauteren nog bondscoach. Het enige lichtpuntje van de wedstrijd was toen Van Buyten in de 92ste minuut de eerredder tegen de nr. 125 op de FIFA-ranglijst wist te scoren.

Azerbeidzjan 1 – 1 België

In 2011 speelden we tegen Azerbeidzjan om ons te kwalificeren voor het EK 2012. Onder leiding van Georges Leekens kwamen de Belgen 0 – 1 voor na een strafschop van Simons.

Zoals wel vaker kregen de Duivels nog een goal tegen in de laatste vijf minuten. De Azerbeidzjanen maakten er via Aliyev nog 1 – 1 van. Een slecht resultaat tegen de nummer 112 van de wereld.

België 0 – 0 Kazachstan / Kazachstan 2 – 2 België

Na een slappe 0 – 0 in het Constant Vanden Stock Stadion in 2006, trokken de Rode Duivels in 2007 naar Kazachstan (nr. 112). Ook toen bleven ze steken op een gelijkspel.

Ondanks dat we al met twee doelpunten voorstonden in de 25ste minuut (Geraerts en Mirallas), knokten de Kazachen zich terug in de wedstrijd en kwamen ze langszij.

Estland 2 – 0 België

Tegen de Estlanders (nr. 114) gingen ze zowaar onderuit. Met Dick Advocaat aan het roer hadden de Belgen geen antwoord op de vrieskoude en de goals van Piroja en Vassiljev.

Met tien punten uit tien wedstrijden eindigden we op een vierde plaats. Net zoals tegen Armenië niet genoeg dus om ons te plaatsen voor het WK 2010.

België 1 – 1 Litouwen / Litouwen 1 – 1 België

Zowel thuis als in Litouwen moesten de Duivels tevreden zijn met een 1 – 1 gelijkspel. Indien ze in 2005 gewonnen hadden tegen de Litouwers, hadden ze wellicht makkelijkere teams geloot voor de voorrondes van het EK 2008. Dan hadden we er misschien wel bijgeweest.

Dat terzijde, tweemaal gelijkspelen tegen de nr. 100 van de wereld is niks om van de daken te schreeuwen.