Lukaku klaar voor (wereld)top: "Ik heb voetballend veel progressie gemaakt"

Lukaku klaar voor (wereld)top: "Ik heb voetballend veel progressie gemaakt"
Foto: © Photonews

"Ik voel me goed, heel sterk", begon Romelu Lukaku gisteren zijn persconferentie. De aanvaller wil vlammen tegen Frankrijk en Wales, maar is niet zeker van een basisplaats. "Ik accepteer niet van mezelf dat ik op de bank zit", was hij duidelijk.

Johan Walckiers in Bordeaux

Lukaku werd door zowat iedereen gesolliciteerd. De buitenlandse pers snoepte van zijn uitspraken. Wij hadden ook een gesprek met hem en daarin maakt hij duidelijk wat al jaren in zijn hoofd rondspookt: hij wil de absolute top halen.

Romelu, wat vind je van je seizoen bij Everton?

"Ik heb twintig keer gescoord en in de Europa League hebben we toch enkele knappe prestaties neergezet. In de competitie ging het minder. We moeten onszelf allemaal eens in vraag stellen."

Maar voor jou persoonlijk? Was het je beste seizoen ooit?

(Twijfelt lang) "Ik weet het niet. Het is wel het seizoen dat ik het meeste vooruitgang heb geboekt, vind ik zelf. Vooral na Nieuwjaar."

Wat ging er verkeerd in de eerste seizoenshelft?

"Ik ben het seizoen begonnen met een voetblessure en heb het erger gemaakt daarna. Na mijn blessure zette de trainer me drie matchen op de bank. Maar vanaf januari ging het steil bergop."

Eén man dribbelen: ok. Vier-vijf, da's niks voor mij

Je zegt dat je veel progressie maakte. Op welke gebieden?

"Positioneel vooral. En hoe en waar ik de bal moet vragen. Nu zoek ik soms de ruimte al meer op. En vroeger was mijn spel vooral gebaseerd op de bal naar voor trappen en ik ren er wel achteraan. Dat doe ik niet meer. Voetballend ben ik beter geworden. In de combinatie vooral."

Op de flank wil je niet meer spelen, hoorden we.

"Nee, dat is niks voor mij. Het is goed dat ik meerdere posities leerde kennen en ik leerde daar zelf ook uit. Maar eén man dribbelen: ok. Vier-vijf man dribbelen: nee, da 's niks voor mij."

Ik accepteer niet van mezelf dat ik op de bank zit

Hoe zie je je status bij de nationale ploeg nu Benteke terug is?

"Geen enkele speler wil op de bank zitten. Ik probeer me te bewijzen. Ik vind dat ik vandaag en gisteren goed getraind heb. Ik accepteer van mezelf niet dat ik op de bank zit. Ik wil de ploeg helpen en beter maken."

"Ik wil me meten met de beste spelers, met de grootste teams. Elke speler wil belangrijk zijn en presteren voor zijn land. Ik wil spelen en beslissend zijn."

Maar Everton haalde geen Europees. En het hoogste in clubverband is de Champions League...

"Iedereen wil in de CL spelen. Dat is ook mijn kinderdroom. Ik heb met Everton Europa League gespeeld. Dat is mooi, maar dat deed ik met Anderlecht ook al. Ik zeg niet dat ik vertrek, want ik heb nog tijd."

"Ik ben slechts 22. Kevin (Mirallas) is er bijvoorbeeld 27, voor hem is het misschien wel het moment. Ik heb de tijd aan mijn zijde."

Ik heb iemand nodig die me in mijn gezicht zegt dat ik slecht speel

Maar voor de duidelijkheid: wil je een transfer?

"In mijn hoofd zit ik volgend seizoen nog bij Everton. Maar je weet nooit wat er gebeurt."

Men zegt dat je bij Mino Raiola tekende om je transfer naar Juventus te vergemakkelijken?

"Kijk, ik ben al van november bij Mino. Als je op het beste mikt, wil je met de beste samenwerken. Niet dat de vorige (Christophe Henrotay) slecht was. Maar ik wil iemand die me in mijn gezicht zegt dat ik slecht speel als het zo is. Het moet niet te lief zijn."

Je ziet er ontspannen uit, hier bij de Rode Duivels?

"Dat is ook zo. Dat is voor alle Duivels zo. Als we bij onze club verliezen, is het steeds onze schuld. Dat is zo voor Christian, voor Divock, voor Eden,... Als we hier verliezen, is het 'onze' schuld. Niet die van één persoon. We gaan allemaal om te winnen, maar het is niet zo dat we van één speler afhankelijk zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties