Uitgevonden door Mogi Bayat en ook gewonnen: MOGIPOLY

Uitgevonden door Mogi Bayat en ook gewonnen: MOGIPOLY
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is al jaren een grapje binnen de voetbalwereld: de Belgische transfermarkt zou eigenlijk 'Mogipoly' genoemd moeten worden. 'No Mogi, no transfer', is het devies van vele clubs geworden. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand rond de 'machtigste man in het Belgische voetbal'?

Mogi Bayat, de ene week komt hij aangereden in een hummer waar de honderden euro's bij elke duw op het gaspedaal door de uitlaat vliegen, de andere week in een stijlvolle blauwe Ferrari. Zijn keuze voor auto's is symbolisch voor zijn persoonlijkheid: van alle markten thuis.

Binnen de Belgische managerswereld is het een grijs gebied waarin Mogi acteert: de ene manager vreest en respecteert hem voor zijn werk, de andere wil niets met hem te maken hebben. Het zijn echter de clubs die het meeste van zijn diensten gebruik maken.

We begrijpen het niet goed

Kijk naar de voorbije week: Kara naar Anderlecht, Dewaest naar Genk en als nu Michäel Heylen nog uitgeleend wordt aan Charleroi is de cirkel rond. Elke club heeft zijn nieuwe verdediger, miljoenen zijn van hand gewisseld, commissielonen zijn verdiend. Iedereen tevreden, Mogi in het bijzonder.

"Hij zit overal tussen... in België", vertelt één manager ons. "Van het buitenland blijft hij af, of het moet Frankrijk zijn, waar hij ook goeie contacten heeft. Maar als er in België een transfer gebeurt, moet het blijkbaar via hem gebeuren."

Een andere stem is dan weer iets concreter en vraagt zich af waarom in godsnaam de clubs beroep op hem doen. "Kijk, een speler als Kara Mbodj, die had al een manager. Een hele grote manager zelfs... Waarom kunnen clubbesturen niet zelf met die man tot een akkoord komen? We begrijpen het soms niet goed."

Hij manipuleert heel de markt

En daar zijn we dus bij het sterke punt van Bayat uitgekomen. Bayat onderhandelt tussen de clubbesturen, wat ze de speler allemaal beloven, dat is amper zijn zaak. Hij zorgt ervoor dat de twee clubs toenadering tot elkaar vinden. "Hij manipuleert heel de markt door beloftes te doen", klinkt het iets minder genuanceerd bij nog een andere makelaar.

De andere makelaars op de Belgische markt zijn dus verdeeld, maar beseffen allemaal dat Bayat de markt in een greep heeft en dat ze met de geboren Iraniër moeten samenwerken indien er in België iets wil gebeuren. 'MOGIPOLY' is een spel waarbij de winnaar vooraf al gekend is.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties