Ongelofelijk! Al deze spelers trokken via Shakhtar Donetsk naar de Europese top

Timothy Collard
Timothy Collard
| 30 reacties
Ongelofelijk! Al deze spelers trokken via Shakhtar Donetsk naar de Europese top
Foto: © Photonews

RSC Anderlecht neemt het donderdag op tegen Shakhtar Donetsk. Hoewel dit niet het beste Shakhtar ooit is, bracht de Oekraïense topclub de voorbije jaren heel wat toppers voort. Althans velen van hun spelers versierden een knappe transfer naar een grote competitie.

De Braziliaanse connectie

Beginnen doen we met de Braziliaanse invasie. Shakhtar maakt er een sport van om getalenteerde Brazilianen zo vroeg mogelijk naar Oekraïne te halen. Een vet contract en het uitzicht op speelkansen trekt die jongens vaak over de streep. De kou moeten ze er dan maar bijnemen.

Een greep uit het assortiment van Brazilianen dat de voorbije jaren de revue passeerde bij Shakhtar: Luiz Adriano, Fernando, Fernandinho, Brandao, Douglas Costa, Elano, Ilsinho, Jadson, Matuzalem, Alex Teixeira, Willian, Taison. En dan vergeten we nog enkele namen te vermelden.

Teixeira naar China, Douglas Costa revelatie bij Bayern München

Niet al die Brazilianen gingen nadien aan de slag bij een topclub, maar toch: heel wat van die jongens maken tegenwoordig het mooie weer in de Premier League. Zo staat Fernandinho onder contract bij Manchester City, terwijl Willian een sterkhouder is bij Chelsea.

Alex Teixeira leek eveneens op weg naar de Premier League, maar koos in extremis voor het grote geld in China. Hij verkast vorige maand voor maar liefst 50 miljoen euro naar Jiangsu Suning. Douglas Costa tot slot, ontpopte zich dit seizoen tot de absolute revelatie bij Bayern München.

De Oekraïners die via Shakhtar naar de top gingen? Ze zijn schaars

Hoewel er ook steevast enkele Oekraïners in de basis staan bij Shakhtar, zijn diegenen die konden doorstoten naar de absolute top héél schaars. Dmytro Chygrynskiy realiseerde een ware toptransfer naar FC Barcelona, maar flopte compleet in Camp Nou.

Anatoliy Tymoschuk daarentegen, bouwde na zijn tijd bij Shakhtar een mooie carrière uit bij Bayern München, waar hij weliswaar vaak als reservespeler werd gebruikt. Nadien speelde Timo nog twee seizoenen voor Zenit Sint-Petersburg.

De vreemde eenden in de bijt

En verder zijn er natuurlijk nog ‘de vreemde eenden in de bijt’. Een Armeense speler die uitgroeit tot één van de bepalende pionnen bij een Europese topclub? Dat zie je niet vaak, maar Henrik Mkhitaryan is er bij Borussia Dortmund wel met verve in geslaagd.

Bij Shakhtar was hij reeds een garantie op doelpunten en assists en dat is in de Bundesliga niet anders. Dit seizoen zit Mkhitaryan aan 9 goals en 10 assists. Niet mis!

Ook de Kroaat Stipe Pletikosa en de Roemeen Razvan Rat passeerden via Shakhtar alvorens ze halt hielden in de Premier League en andere competities. Pletikosa speelde nog voor Spartak Moskou en Tottenham, terwijl Rat onder meer uitkwam voor West Ham en Rayo Vallecano.

Het elftal met jongens dat na Shakhtar naar een topclub of topcompetitie trok:

Doelman: Pletikosa

Verdedigers: Rat - Chygrynskyi - Ilsinho

Verdedigende middenvelders: Tymoschchuk - Fernandinho

Aanvallende middenvelders: Mkhitaryan - Teixeira - Willian

Aanvallers: Luiz Adriano - Brandao

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties