Roemenië voorgesteld: rijke voetbalgeschiedenis, genie van de Karpaten

Roemenië voorgesteld: rijke voetbalgeschiedenis, genie van de Karpaten
Foto: © photonews

Komende zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag vervolgen we met Roemenië.

Vorige deelnames: vaak er bij, een keer kwartfinale

Roemenië is een land dat zich ondanks alles toch al meermaals wist te kwalificeren voor het EK. In 1984 waren ze er in Frankrijk al bij, toen voor het eerst.

Het is de vijfde keer dat ze er ondertussen bij zijn, enkel op het EK in België en Nederland (2000) werd de eerste ronde wel eens overleefd.

De weg naar Frankrijk: vreemde groep

Roemenië kwam vanuit pot 3 terecht in een groep met Finland en Griekenland, maar uiteindelijk moest het de groepswinst laten aan het verrassende Noord-Ierland.

Uiteindelijk werd de strijd om plek twee makkelijk gewonnen van Hongarije. Met 20 op 30 werden de Roemenen tweede in de groep, meteen voldoende voor rechtstreekse plaatsing voor het EK.

Topschutter: Georghe Hagi & Adrian Mutu

Twee topschutters aller tijden, met elk 35 doelpunten voor de nationale ploeg. En beiden zijn ze absolute sterren voor hun land. Hagi was het absolute genie van de Karpaten, de Maradona ook wel. Zelfs op het einde van zijn carrière - toen hij het halve maantje nauwelijks nog verliet - bleef hij een topspeler.

Ook Adrian Mutu - goed voor 35 goals in amper 77 interlands - kennen we natuurlijk nog. Vooral bij Fiorentina maakte hij het mooie weer (2006-2011).

Recordinternational: Dorinel Munteanu

De recordinternational is nog steeds ene Dorinel Munteanu, die afklokte op niet minder dan 134 interlands. Tussen 1993 en 1995 was hij - samen met Josip Weber - de drijvende kracht bij het grote Cercle Brugge, jawel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties