Zo hard draaide de Jupiler Pro League deze zomer door: record aan uitgaven, net geen record aan inkomsten

Timothy Collard
Timothy Collard
| 4 reacties
Zo hard draaide de Jupiler Pro League deze zomer door: record aan uitgaven, net geen record aan inkomsten

De transfermarkt sloot afgelopen nacht onherroepelijk zijn deuren. Het werd een zomer waarin met geld gesmeten werd en waarin met gekke bedragen getoverd werd. Maar hoe boerde onze Jupiler Pro League nu eigenlijk in zijn geheel?

Inkomsten

De gegevens die de toonaangevende website Transfermarkt ter beschikking stelt, leren ons onmiddellijk dat we absoluut niet mogen klagen. De clubs uit de Jupiler Pro League verkochten in totaal voor 90,23 miljoen euro aan spelers. Die cijfers zijn vrij accuraat, al zijn er natuurlijk altijd transferbedragen die niet tot op de eurocent gekend zijn.

Met die 90 miljoen euro aan inkomsten, staat België op een respectabele elfde plek. De Serie A spant de kroon met 677,42 miljoen euro aan inkomsten. De Premier League en de Bundesliga vervolledigen het podium.

Uitgaven

Ook wat betreft het totaalbedrag van inkomende transfers, klokt ons land af op een elfde plaats. Opmerkelijk is wel dat de Nederlandse clubs – ze zijn toch met 18 – minder geld uitgaven dan de Belgische. In dit klassement spant Engeland vanzelfsprekend de kroon. De clubs uit de Premier League gaven deze zomer 1,42 miljard euro uit.

Saldo

In het laatste klassement dat we erbij nemen, scoort ons land ietsje beter. België staat zevende als het aankomt op het saldo (inkomsten min uitgaven, nvdr.). Niet onlogisch, want competities waar clubs véél meer geld uitgaven dan dat er binnenkwam, scoren hier natuurlijk slecht. De Premier League, Bundesliga, Serie A en La Liga zitten hier in het rood.

Record aan uitgaven, niét aan inkomsten

Ter vergelijking met de vorige jaren: nooit gaven de Belgische clubs meer geld uit dan tijdens de voorbije zomermercato. Het record aan inkomsten werd dan weer net niét gebroken. In het seizoen 2011-2012 cashten de clubs uit de Jupiler Pro League nog net iets meer.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties