FIFA tevreden over experiment met video-referee in oefenpot tussen Italië en Frankrijk
Koen Frans
Koen Frans
| 0 reacties

De FIFA experimenteerde gisteren voor het eerst met videoscheidsrechters

FIFA tevreden over experiment met video-referee in oefenpot tussen Italië en Frankrijk

De wereldvoetbalbond FIFA experimenteerde gisteren voor het eerst met twee video-scheidsrechters in het oefenduel tussen Italië en Frankrijk. De eerste reacties zijn positief.

Danny Makkelie en Paulus Van Boekel stonden gisteren scheidsrechter Björn Kuipers bij in de oefenpot tussen Italië en Frankrijk. Zij waren respectievelijk eerste en tweede assistent video-scheidsrechter in een eerste semi-live test van de nieuwe tool van de FIFA.

FIFA-baas Gianni Infantino was alvast onder indruk van de eerste testcase. "We schrijven opnieuw geschiedenis in het voetbal. We zullen dit systeem blijven testen tot in 2018."

Gevallen waarbij miljoenen fans een duidelijke fout zien, maar waar de scheidsrechter niet op kan reageren, zullen we in de toekomst minder zien.

 

Gehoorzame spelers

Het was een semi-live test, alleen duidelijke fouten van de scheidsrechter werden via het oortje bijgestuurd. Acties waar langere bedenktijd over een juiste straf voor nodig zijn, werden in deze fase nog niet opgenomen.

Scheidsrechter Björn Kuipers looft de houding van de spelers. "Bij vermeend handspel van Kurzawa in de zestien, heb ik de analyse van de videoscheids afgewacht. En het was duidelijk geen strafschop. De spelers aanvaardden de beslissing meteen."

Hoopvol voor de toekomst

Gianni Infantino benadrukt dat alleen duidelijke fouten kunnen worden rechtgezet door de video-assistenten. "Gevallen waarbij miljoenen fans een duidelijke fout zien, maar waar de scheidsrechter niet op kan reageren, zullen we in de toekomst dan ook veel minder zien."

De volgende test van het systeem is op 15 november in de oefenwedstrijd tussen Italië en Duitsland.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties