? Rode Duivels wuiven Fellaini uit: een overzicht van zijn fantastische internationale carrière
Lode Nuyts
Lode Nuyts
| 2 reacties

Einde van tijdperk-Fellaini bij België: 5 onvergetelijke momenten uit zijn internationale carrière

? Rode Duivels wuiven Fellaini uit: een overzicht van zijn fantastische internationale carrière

Marouane Fellaini is sinds donderdagavond geen Rode Duivel meer. Na Steven Defour en Radja Nainggolan is Fellaini de derde speler van de Gouden Generatie die ermee kapt. Al was zijn waarde voor het nationale elftal veel groter dan zijn twee collega's, jammer genoeg zag niet iedereen dat altijd zo.

Fellaini is nooit de speler geweest van de fluwelen baltoets of de flukse dribbel. Maar zijn unieke profiel is van bijzonder groot nut geweest voor het nationale elftal. Zo scoorde hij op beide WK’s waar hij aan deelnam, niet toevallig twee belangrijke doelpunten voor de Belgen. Een overzicht van zijn mooiste momenten in het shirt van de Rode Duivels.

Debuut tegen Tsjechië

Op 7 februari 2007 dropte toenmalig bondscoach René Vandereycken Fellaini voor het eerst in de basis van de nationale ploeg. Zijn sterke prestaties bij Standard werden beloond met een eerste interland tegen Tsjechië. De Rode Duivels gingen met 0-2 onderuit maar het was het begin van 12 onvergetelijke jaren voor Fellaini.

Om u een idee te geven hoelang de 31-jarige middenvelder heeft meegedraaid bij de Belgen: tijdens zijn debuutwedstrijd kwamen volgende spelers op het veld. In doel stond Stijn Stijnen. De verdediging bestond uit Carl Hoefkens, Peter Van der Heyden, Daniel Van Buyten en Thomas Vermaelen.

Op het middenveld kreeg Big Fella het gezelschap van Steven Defour, Gaby Mudingayi, Koen Daerden en Maarten Martens. In de spits stond niemand minder dan… Luigi Pieroni. Fellaini heeft heus niet altijd weelde gekend bij de Belgen. 

WK Brazilië

Na 12 lange jaren maken de Rode Duivels hun rentree op een groot tornooi. In de openingswedstrijd tegen Algerije lijkt België echter op een grote ontgoocheling af te stevenen. De Belgen raken niet door het Algerijnse blok, na 70 minuten staat het nog steeds 0-1.

Maar dan is daar Fellaini: hij doet wat hij zo vaak doet, op een belangrijk moment een doelpunt maken voor zijn land. Hij kopt de bal staalhard voorbij Raïs M’Bohli en zet België uiteindelijk op weg naar een 2-1 overwinning. De Rode Duivels zullen uiteindelijk stranden in de kwartfinale tegen runner-up Argentinië.

Voorronde EK 2016

Na het WK in Brazilië zetten de Belgen hun zinnen op het EK in Frankrijk. In de voorrondes van dat Europese Kampioenschap speelt Felli een glansrol. De krullenbol scoort maar liefst vier doelpunten. Hij opent de score tegen Cyprus en maakt later nog on-Fellaini’s na een lekker schot de 3-0.

In Israël schenkt hij de Duivels de drie punten door het enige doelpunt uit de wedstrijd te scoren. En later maakt hij ook het verschil in Bosnië. Hij maakt gelijk en uiteindelijk winnen de Belgen met 1-3. Fellaini is dé sleutelspeler in die qualifiers.

Schitteren tegen Frankrijk

De huidige wereldkampioen ondervond in 2015 aan den lijve hoe sterk Fellaini echt was. In een oefeninterland op Franse bodem maakt hij eigenhandig korte metten met Les Bleus.

In het Stade de France maakt hij voor rust twee doelpunten en zet hij ons land op weg naar een prestigieuze overwinning. De sterke middenvelder scoort zowel met de voet als met de kop, nog maar eens een voorbeeld van zijn veelzijdigheid. Ook zijn kenmerkend gejuich na een doelpunt zullen we niet snel vergeten.

Redder in nood tegen Japan

Tijdens zijn allerlaatste grote tornooi in Rusland is hij andermaal redder in nood. In de tweede ronde staat België op de rand van de uitschakeling tegen Japan. De Duivels staan 0-2 in het krijt en stevenen op een immense ontgoocheling af.

Maar dan zijn daar ‘gouwe ouwe’ Jan Vertonghen en Marouane Fellaini. Niet toevallig is het weer de Belgische-Marokkaan die met een rake kopbal de bordjes in evenwicht hangt, zijn laatste van 18 doelpunten voor het nationale team zo blijkt.

België gaat uiteindelijk door naar de kwartfinales en daar speelt Fellaini zoals zoveel Rode Duivels de partij van zijn leven. Met het gekende resultaat: de Belgen schakelen de Goddelijke Kanaries uit en halen hun beste resultaat ooit op een wereldkampioenschap voetbal.

We gaan Marouane Fellaini ongetwijfeld missen bij de nationale ploeg. In zijn 87 optredens deelde hij al te vaak eens een elleboog of een schop uit, maar dat is nu eenmaal zijn spel. Maar laat ons vooral het leuke onthouden: de middenvelder heeft ons met zijn unieke profiel en geniale borstcontrole zoveel leuke avonden bezorgd. Bedankt Marouane, jij hebt veel betekend voor het Belgische voetbal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties