Rusland minder gestroomlijnd sinds de kwartfinale op het WK? Dit is er veranderd
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 1 reacties

Hoe ziet Rusland, de eerste opponent van de Rode Duvels richting het EK, er nu uit?

Rusland minder gestroomlijnd sinds de kwartfinale op het WK? Dit is er veranderd

Rusland heeft de voetbalwereld afgelopen zomer met verstomming geslagen door de kwartfinale van het WK te bereiken. Het team dat donderdag onze Rode Duivels partij geeft in Brussel zal er waarschijnlijk lichtjes anders uitzien.

Wat weten we nog van de Russen na hun dramatische uitschakeling door Kroatië na penalty's op hun 'eigen' WK? Weinig. Het team is toch wel wat veranderd sindsdien. Ze promoveerden net niet naar Divisie A in de Nations League en de magie lijkt wel wat uitgewerkt sinds de Wereldbeker.

"Het was een enorme ontgoocheling", vertrouwde Galina Kozlova, journaliste bij Sport24.ru, ons toe. "Een harde terugkeer naar de realiteit. Maar daar zijn we wel aan gewend. Onze verhouding met de nationale ploeg schommelt vaak tussen haat en liefde."

Afwezigheden en vraagtekens

Het team zal toch enigzins gewijzigd zijn tegenover de groep die in de zomer de show heeft gestolen in eigen land. Ten eerste was er het afscheid van Igor Akinfeev. De nu al legendarische doelman hing in oktober zijn handschoenen aan de wilgen. Ten tweede blesseerde Alan Dzagoev zich op het WK en zijn herstel verloopt erg traag. In februari is hij hervallen met gescheurde knieligamenten.

Roman Zobnin werd in eerste instantie ook opgeroepen door Stanistav Cherchesov, maar hij moest afhaken met een polsblessure. Een zware klap. "Hij is een cruciale schakel op het middenveld in het huidige systeem. Echt wel problematisch dus", maakte Galina zich ongerust. Terwijl België kampt met de afwezigheid van Axel Witsel heeft Rusland dus ongeveer hetzelfde voor.

Nog een afwezige: Ilya Kutepov. Daardoor moet Cherchesov noodgedwongen teruggrijpen naar veteraan Youri Zhirkov. "Dan begin je jezelf toch vragen te stellen, want hij is eigenlijk al te oud. Ach, een beetje ervaring in de ploeg kan geen kwaad, denk ik dan." 

Twee dagen gevangenis

Een iets delicatere zaak: die van Aleksandr Kokorin en Pavel Mamaev. Zij zitten al sinds oktober in de gevangenis. Na een nachtje stappen en iets te veel alcohol maakten ze ruzie  met een taxichauffeur. "Zij waren erg belangrijk, maar hun imago's zijn wat beschadigd geraakt en ze wachten nog steeds op een uitspraak", legt Dmitri Bulykin, ex-Anderlecht, ons uit. "Dat gezegd zijnde, het was niets crimineels. Het was belachelijk, dat is alles. Als de zaak van de baan is denk ik dat we ze terug bij het team zullen zien." 

In ieder geval staat Rusland voor een fikse uitdaging voor deze Euro 2020: de mentaliteit vanop het WK terugvinden. "Het is een groep die draait op spirit en op goesting. Iedereen was bereid om zich in eigen land van zijn beste kant te laten zien. Cherchesov zal die spirit er terug in moeten krijgen, maar dat wordt een hele klus", gelooft Galina.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties