Feit of fictie: spitsen scoren minder tegen doelmannen in fluo uitrusting

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 2 reacties
Feit of fictie: spitsen scoren minder tegen doelmannen in fluo uitrusting

Hendrik Van Crombrugge was zondagnamiddag een van de opvallendste figuren op het veld tijdens Anderlecht - Antwerp. Niet alleen omwille van de vele spectaculaire reddingen die hij verrichte, maar ook vanwege zijn fluogele uitrusting.

Als een doelman in zo'n opvallende uitrusting een geweldige partij keept, dan wordt dezelfde theorie vaak van onder het stof gehaald: 'Spitsen scoren moelijker bij doelmannen in een fluorescerende uitrusting'. Maar wat is daar nu van aan?

"Wanneer iemand plots naar doel kopt of schiet, dan is dat vaak een onbewuste beweging, een reflex. Het brein heeft dan vaak niet de tijd om na te denken en dan kan zo'n reflecterende uitrusting de aandacht trekken en je brein foppen", legde neuroloog Chris van der Linden uit in Het Nieuwsblad

Diezelfde krant verwees ook naar een onderzoek van de Universiteit van Chichester in het Verenigd Koninkrijk. In 2013 werd daarin bewezen dat er bij doelmannen in een opvallende kleur minder strafschoppen werden gescoord. In het experiment werd er de ene week getrapt bij een keeper in het zwart, een week later droeg de keeper een andere kleur.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties