Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 14. In 1468 al een verrassingsaanval op Louis XI, na een fusie nog steeds levendig

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 0 reacties
De zoektocht naar de laagste stamnummers: 14. In 1468 al een verrassingsaanval op Louis XI, na een fusie nog steeds levendig
Foto: © photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 14. RSC Theux.

Geprangd tussen teams als Beerschot (stamnummer 13) en Standard (stamnummer 16) vinden we met stamnummer 14 - het rugnummer van ene Johan Cruijff en met hem vele andere topspelers - een ploeg die vermoedelijk niemand kent. 

RSC Theux bestaat zelfs niet meer, want sinds 1998 is het dankzij een fusie met RCS Juslenvillois eigenlijk RAF Franchimontois geworden. En dus is de ploeg met toch wel een grote geschiedenis - in 1901 al opgericht - er eentje die tussen de mazen van het net is geglipt.

Rijke geschiedenis

Toegegeven: Theux heeft nooit echt een rijke traditie gehad en behaalde nooit titels of resultaten op het hoogste niveau. Na 1911 kwamen ze niet meer in tweede nationale terecht, tussen de jaren '30 en jaren '90 waren ze zelfs niet te vinden in de nationale reeksen.

Theux tijdens de doortocht van de Tour de France in 2012

Na enkele jaren in vierde nationale zakte het team opnieuw af. Ook na de fusie in 1998 is er nog niet meteen heel veel veranderd. Stamnummer 3853 van Jusienvillois werd geschrapt, waardoor het nummer 14 wel nog steeds in roulatie zit.

Momenteel zit het team in 2e Provinciale B van Luik, waar ze momenteel derde staan met 21 op 33 - op twee punten van leider Pontisse. Afgelopen weekend werd nog met 1-5 gewonnen bij Richelle, een knap resultaat.

City trippin'? 

Een tripje naar het Centre Sportive de Theux? We zien het nog niet meteen gebeuren, maar het loont misschien wel de moeite. Er is ook heel wat te beleven in Theux, als we tripadvisor mogen geloven dan toch.

Natuurpark Forestia, de Charmille of Haut-Marêt of het Chateau de Franchimont? Ze kunnen voor een leuke citytrip zorgen in combinatie met een leuke wedstrijd voetbal. Geschiedenis ademt het dorpje wel, want 600 inwoners (al zouden ze lang niet met zoveel geweest zijn) uit het gebied deden al in de nacht van 29 oktober 1468 (exact 551 jaar geleden dus) een verrassingsaanval op Karel de Stoute en Lodewijk XI.

Erelijst:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Luik (2B)

Nieuwste reacties