Eén uitspraak gedaan, volgende zaak is er al: Virton stapt opnieuw naar het BAS
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 16 reacties

Virton stapt opnieuw naar het BAS

Eén uitspraak gedaan, volgende zaak is er al: Virton stapt opnieuw naar het BAS

Omdat de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) niet inging op het verzoek van Excelsior Virton om voorlopige maatregelen te treffen, vraagt de voetbalploeg uit de provincie Luxemburg aan de Licentiecommissie van de KBVB en aan het BAS om het licentiedossier opnieuw te bekijken.

“Zodat eindelijk die licentie toegekend kan worden”, kreeg BELGA te horen. Van het BMA kreeg het eerder geen gelijk. "De licentieweigering was gesteund op gronden die het College prima facie verenigbaar acht met het mededingingsrecht. Ondanks herhaaldelijke uitnodigingen maakte Virton geen gebruik van de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bankgarantie of een ander instrument voor te leggen dat de continuïteit van de Virton tijdens het seizoen 2020-2021 kon waarborgen”, klonk het in de verklaring.

Volgens de club, die door de tussentijdse beslissing van de BMA veroordeeld lijkt tot tweede amateurklasse, mag de voetbalbond in de beoordeling van de continuïteit geen sponsorcontracten buiten beschouwing gelaten als ze afkomstig zijn van ‘verbonden entiteiten’. In het geval van Virton gaat het om het bedrijf Leopard, dat in de portefeuille zit van clubeigenaar Flavio Becca. De BMA zou die stelling bevestigd hebben, aldus Virton in een communiqué.

“Zonder die regel, die dus illegaal en foutief is verklaard, zou Virton niet in de problemen zijn geraakt met betrekking tot het aantonen van de continuïteit”, klinkt het. “We hadden onze licentie zonder discussie moeten krijgen, omdat er meerdere van die sponsorcontracten in ons dossier zitten.”

Virton voldeed daarnaast volgens het BAS en de Licentiecommissie niet aan de algemene voorwaarden. Dat had te maken met een betwiste schuld aan Sporting Lokeren en achterstallige RSZ-bijdragen. Volgens het Mededingingscollege zou het buiten proportie zijn om op basis daarvan een licentie te weigeren, met de drastische gevolgen vandien.

De auditeur van de BMA had in zijn conclusies geschreven dat “wanneer bepaalde bondsregels tegen het mededingingsrecht indruisen” het ook logisch zou zijn “dat het BAS en/of de Licentiecommissie een nieuwe beslissing zouden nemen op het licentiedossier op basis van een reglement dat conform de concurrentieregels is”. Op basis van dat advies van de auditeur, stapt Virton opnieuw naar het BAS en de Licentiecommissie. De KBVB moet volgens Virton maar uitmaken welke instantie het best geplaatst is om het licentiedossier snel te behandelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

1e klasse B

Nieuwste reacties