Dit verandert er allemaal qua regels voor de Belgische arbitrage: hands duidelijk bepaald en zero tolerance voor aandringende spelers en coaches

Dit verandert er allemaal qua regels voor de Belgische arbitrage: hands duidelijk bepaald en zero tolerance voor aandringende spelers en coaches
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Een nieuw seizoen en ook wat nieuwe regels waar u rekening mee zult moeten houden. Geen grote veranderingen zoals vorig seizoen, maar wel toevoegingen en aanpassingen. Scheidsrechtersbaas Bertrand Layec gaf er vrijdag meer uitleg bij.

Dit zijn de grootste veranderingen op een rijtje:

  • Een handsbal die door een aanvallende speler per ongeluk gemaakt wordt, zal enkel nog bestraft worden met een vrije trap voor de andere ploeg als er een goal uit voortkomt of als er een scoremogelijkheid kan uit voortkomen. Onopzettelijk hands wordt ook niet meer bestraft als het meer dan drie seconden voor de doelkans gebeurt. 

  • Een handsbal wordt ook iets nauwer gepreciseerd. Het is geen hands als het gebeurt met de schouder tot ter hoogte van het einde van de oksel. 

  • Een doelman die uittrapt of een vrije trap neemt mag de bal geen tweede keer raken vooraleer een andere speler hem geraakt heeft. Als hij dat toch doet en zo een mogelijke doelkans ontneemt, betekent dat een rode kaart voor de doelman.

  • Als een doelman iets van zijn lijn staat bij een penalty zal de strafschop niet worden hernomen als de penaltynemer mist of op de lat schiet. Als hij de bal raakt, wordt de strafschop wel hernomen.

  • Spelers die na een beslissing van een scheidsrechter toestormen naar de ref zullen vanaf nu consequent bestraft worden met een gele kaart, zelfs al is dat hun tweede. Er heerst zero tolerance. Als men massaal naar de ref rent, zullen er meerdere gele kaarten uitgedeeld worden.

  • Ook verontwaardigde coaches, assistenten, medische staf... zullen zich moeten inhouden. Het scheidsrechtersdepartement wil geen verongelijkte bankzitters meer zien bij elke fase. Ook daar zullen gele kaarten de straf zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties