Sociale media wordt steeds belangrijker voor clubs: hier een overzicht van de top 10 wereldwijd!

Alyssa Saliou
| 3 reacties
Sociale media wordt steeds belangrijker voor clubs: hier een overzicht van de top 10 wereldwijd!
Foto: © photonews

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk geworden om sociale media uit ons leven te denken. Grootse momenten zoals de geboorte van een kind of kleinkind, maar ook kleinere momenten zoals een frisse pint met de makkers tijdens een voetbalwedstrijd op zondagmiddag worden allemaal gedeeld op de tijdslijn.

Sociale media heeft een impact gehad op bijna alle aspecten van ons leven sinds eeuwwisseling, vooral dan in het afgelopen decennium sinds de komst van de snelle internetverbinding en smartphones. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat platforms als Twitter, Facebook en Instagram van groot belang zijn geworden in sporten zoals voetbal.

Behalve het gemak en de efficiëntie die deze apps bieden bij het communiceren met de fans, kan het wereldwijd bereik en populariteit van een ploeg op sociale media de club als merk expontentieel vergroten alsook de opportuniteiten voor sponsordeals beïnvloeden.

Maar het gaat hier niet alleen over de aanwezigheid en aantal volgers van een club op sociale media. De fans betrokken houden en hun aantal fans uitbreiden is van vitaal belang geworden voor clubs. En nu dat het ernaar uitziet dat fans toch zeker de eerste paar wedstrijden door de coronacrisis niet zullen kunnen bijwonen, zal de rol van sociale media nog belangrijker worden. Hoewel ze niet in het stadion zelf aanwezig zullen zijn, kunnen ze zo toch zien wat er achter de schermen en in het stadion gebeurt.

Tegenwoordig heeft elke voetbalclub een officieel twitter-account waar ze voor elke wedstrijd de line-ups vrijgeven met halftijdse updates en de eindscore. Tevens worden transfers tegenwoordig met leuke introductievideo’s bekendgemaakt.

Meer en meer clubs zetten ook in op interviews met spelers en coaches, video’s van trainingen, stages én live-uitzendingen van de vriendschappelijke wedstrijden op hun youtubekanaal.

KPMG deed recent een studie waar ze keken naar de groei van clubs op sociale media tussen de periode van januari 2016 tot januari 2020.

Laten we eens kijken naar de Top-10 best scorende voetbalclubs op gebied van sociale media wereldwijd:

(Enkel volgers op Facebook, Twitter, Instagram en Youtube zijn meegerekend)

10. Manchester City - 69,24 miljoen:

Kompany Vincent Manchester City Champion
© photonews

De transformatie van Manchester City van een middenmotor tot één van de topclubs in het voetbal is het bewijs dat geld geluk kan kopen, of toch al zeker succes…De investering in 2008 veranderde alles voor de club. Het bracht niet alleen succes maar ook een leger aan fans met zich mee. Dat resulteerde zich tot 69,24 miljoen volgers op sociale media.

Op hun youtubekanaal publiceren ze ondermeer de hoogtepunten van hun wedstrijden en zelfgemaakte mini-docu’s over spelers en trainers. Eén van de uniekere dingen die ze brengen is hun ‘Inside The City’ serie, in samenwerking met Nissan, waarin ze exclusieve behind-the-scenes beelden voor de fans brengen.

Zo zijn de fans verdeeld over hun sociale media accounts:

Facebook: 39 miljoen

Twitter: 8,1 miljoen

Instagram: 19,5 miljoen

Youtube: 2,64 miljoen abonnees

9. Arsenal - 72,48 miljoen:

Bij Arsenal verloopt het misschien niet altijd even vlotjes als ze zelf zouden hopen op het veld de laatste jaren, maar hun rijke clubgeschiedenis maakt van hen nog steeds één van de populairste clubs in de wereld.

Voormalige spelers zoals onder andere Thierry Henry, Dennis Bergkamp en Patrick Vieira wereld sommige van de beste ter wereld, en de dominantie van Arsenal in de begindagen van de Premier League zijn allemaal goed gedocumenteerd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Issa vibe today 😎⁠ ⁠ #arsenal #afc #coyg #gunners #emiratesfacup #auba #aubameyang #gabon

Een bericht gedeeld door Arsenal Official (@arsenal) op

Ze zijn nog steeds recordhouder van de enige club die in de Engelse competitie een heel seizoen ongeslagen is gebleven en dat zal ook wel een belangrijke reden zijn geweest waarom fans de club doorheen de jaren zo loyaal zijn gebleven. Ze hebben een enorm leger van 72,48 miljoen fans op sociale media.

Hier is hoe de fans verdeeld zijn over hun accounts:

Facebook: 37 miljoen

Twitter: 15,9 miljoen

Instagram: 19,5 miljoen

Youtube: 1,88 miljoen abonnees

8. Bayern München - 77,09 miljoen:

De huidige landskampioen van Duitsland verlengde haar record door de Bundesliga voor een achtste keer te veroveren. Ook over de landsgrenzen heen hebben ze succes gevonden in de Champions League.

Ze zijn ook één van de acht clubs die ooit de Europese treble wonnen. Dat deden ze in het seizoen van 2012-2013. Ze hebben de grootste sterren van hun competitie in hun legioenen dus automatisch trekt dat online veel fans aan. Ze hebben nu  77,09 miljoen volgers op sociale media, wat opvallend genoeg méér dan het dubbele is van Borussia Dortmund, de op één na meest gevolgde Duitse club online.

Zo zijn hun fans verdeeld over de verschillende sociale media platforms:

Facebook: 49 miljoen

Twitter: 4,8 miljoen

Instagram: 21,8 miljoen

Youtube: 1,49 miljoen abonnees

7. Paris Saint-Germain - 80,71 miljoen:

Net zoals Bayern München is PSG de grootste club van de competitie, Ligue 1, maar ze hebben zich nog niet bewezen op continentaal niveau. Toch betekend dat niet dat ze niet populair zijn.

Dankzij een aanzienlijke investering in 2011 bereikten ze al vlug de top van het Franse voetbal. En nadat ze enkele topspelers uit Europa tekenden, schoten hun volgers op sociale media door het dak.

Met Neymar in hun ploeg hebben ze de op één meest gevolgde speler op de planeet. Ook Kylian Mbappé, waarschijnlijk de beste jonge voetballer ter wereld, komt uit voor de Parijse ploeg. Dus is het niet vreemd om te zien hoe 80,71 accounts hen volgen op sociale mediaplatforms.

Hier leest u hoe de 80,71 volgers verdeeld zijn over hun sociale media accounts:

Facebook: 41 miljoen

Twitter: 7,9 miljoen

Instagram: 29,4 miljoen

Youtube: 2,41 miljoen abonnees

6. Liverpool - 82,77 miljoen:

Vorig seizoen wonnen ze de Champions League en gisteren vierden ze na 30 lange jaren wachten opnieuw de landstitel:

Liverpool is on fire en dat zal iedereen geweten hebben! Ook op sociale media gaat het hen voor de wind. Een sterke ploeg, met Klopp een charismatische coach, en een nieuwe honger voor trofees zorgde ervoor dat ook hun sociale media een boost kreeg. Sinds het nieuwe jaar alleen al hebben ze er 10 miljoen nieuwe volgers bij. 

Hieronder een overzicht van hoe de fans verdeeld zijn over hun platformen:

Facebook: 36 miljoen

Twitter: 15 miljoen

Instagram: 26,9 miljoen

Youtube: 4,87 miljoen abonnees

5. Chelsea - 87,07 miljoen:

Chelsea stapte begin de jaren 2000 naar voor als een serieuze kanshebber voor de landstitel en ze hebben sindsdien niet meer achterom gekeken. Ze wonnen sindsdien de Premier League, de Champions League en de FA Cup.

giroud chelsea norwich

Hoewel de meeste bekende gezichten op Stamford Bridge nu op pensioen of verkocht zijn, wordt Frank Lampard’s team momenteel gedragen door een nieuwe generatie talent die de reputatie van de club lijkt intact te houden.

Zo zijn hun 87,07 miljoen fans verdeeld over sociale media:

Facebook: 48 miljoen

Twitter: 14,55 miljoen

Instagram: 22,6 miljoen

Youtube: 1,97 miljoen abonnees

4. Juventus - 92,97 miljoen:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚪️ ALWAYS TOGETHER AS A TEAM ⚫️ #FinoAllaFine #ForzaJuve

Een bericht gedeeld door Juventus Football Club (@juventus) op

Juventus is een traditionele krachtpatser in het Italiaanse voetbal. Ze hebben altijd al een aantal van de grootste talenten uit het Europese voetbal in hun legioenen gehad, maar nog nooit waren ze zo populair als nu.

In de zomer van 2018 kondigden ze de handtekening van Cristiano Ronaldo aan, die overkwam van Real Madrid. Wat daarop volgde toonde de ware kracht van een merk op sociale media.
Binnen 24 uur na de aankondiging werden 2,2 miljoen nieuwe volgers toegevoegd aan hun verschillende sociale media platformen. Cristiano Ronaldo is tevens de meest gevolgde persoon ter wereld op instagram met een duizelingwekkende 244 miljoen volgers!

Nu hebben ze 92,97 miljoen volgers, en de vraag is hoeveel er zullen bijkomen als ze binnenkort opnieuw de landstitel overoveren.

Hier leest u hoe de volgers verspreid zijn over hu, verschillende sociale media platformen:

Facebook: 41 miljoen

Twitter: 8,1 miljoen

Instagram: 41,1 miljoen

Youtube: 2,77 miljoen abonnees

3. Manchester United - 134,61 miljoen:

Manchester United is meer dan alleen een team. Het is een merk. En de geschiedenis en daarbijhorende erfenis die aan dit merk verbonden is, is zo groot dat ondanks dat de prestaties op het veld geleidelijk afnemen, ze toch sociale media-volgers zijn blijven toevoegen.

Ze zijn het meest gevolgde team van hun competitie online en een van de slechts drie clubs die de grens van 100 miljoen volgers hebben overschreden. Ze lijken een wereldwijde aantrekkingskracht te hebben, maar hoelang kunnen ze nog op het verleden teren?

Hier leest u hoe de 134,61 miljoen fans verdeeld zijn over hun sociale media:

Facebook: 73 miljoen

Twitter: 22,4 miljoen

Instagram: 36,1 miljoen

Youtube: 3,11 miljoen abonnees

2. FC Barcelona - 233,46 miljoen:

Dat de top 2 geen verrassing is, is begrijpelijk.
Maar toch is het verbazingwekkend dat als het gaat om de aanwezigheid op sociale media, de twee titanen uit La Liga, Barcelona en Real Madrid elk meer dan 200 miljoen supporters online hebben, waardoor de lat voor anderen veel te hoog ligt.

Hun aanvoerder en misschien wel de grootste speler aller tijden Lionel Messi is een enorme factor in hun enorme fanbase. Maar ook enkele van de beste spelers ooit hebben de kleuren van Blaugrana gedragen. Dit heeft bijgedragen aan het opbouwen van hun reputatie als een van de grootste clubs aller tijden.

Ondanks dat ze de landstitel dit jaar misliepen, kunnen ze er in ieder geval trots op zijn dat ze van alle voetbalclubs de meeste abonnees op hun YouTube-kanaal hebben. En daar zal hun samenwerking met Otro zeker voor iets tussen zitten.

Hier leest u hoe de 233,46 miljoen fans worden verdeeld over hun sociale media:

Facebook: 103 miljoen

Twitter: 32,9 miljoen

Instagram: 87,9 miljoen

Youtube: 9,66 abonnees

1. Real Madrid - 240,64 miljoen:

Kersverse La Liga-kampioen Real Madrid loopt net voor op hun aartsrivalen uit Catalonië en verstevigden hun positie niet alleen als de populairste voetbalclub online, maar ook als de populairste sportfranchise ter wereld. Ze hebben iets minder dan een kwart miljard volgers (!!!)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🏆👊 We demand glory. We deliver glory. Exigimos la gloria. Entregamos la gloria. #34Ligas #RealFootball

Een bericht gedeeld door Real Madrid C.F. (34🏆) (@realmadrid) op

El Clasico is de grootste wedstrijd in de wereldsport, wat ons een idee geeft over het wereldwijde bereik van deze Spaanse reuzen. En het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Met ongeëvenaard succes in UEFA-competities en een elftal dat bijna alleen uit wereldsterren bestaat... Wie zou ze nu niet willen volgen?

Zo worden hun 240,64 fans verdeeld over hun sociale media kanalen:

Facebook: 111 miljoen

Twitter: 34,4 miljoen

Instagram: 89,4 miljoen

Youtube: 5,84 miljoen

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties