Voedingstips voor voetballers

Voedingstips voor voetballers
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als je een betere voetballer wilt worden, moet je niet alleen trainen, maar ook slim eten.

Goede sportvoeding van Matchu Sports is nodig om beter te presteren en sneller te herstellen na de training. Om je hersteltijd te verkorten en je prestaties te verbeteren, moet je letten op wat je eet en drinkt. Hier zijn een aantal tips waar iedere voetballer zich aan zou moeten houden om beter te spelen en sneller te herstellen.

Voedingsschema

Voetballers moeten goed eten en drinken om fit en energiek te blijven. Eet eiwitrijk voedsel voor spierherstel, koolhydraten voor energie en vul aan met fruit, groenten, noten, zaden, volle granen en gezonde vetten zoals avocado, noten, olijfolie en vette vis zoals zalm voor vitamines en mineralen. Tijdens zware trainingen heb je meer koolhydraten nodig om minder snel vermoeid te raken, terwijl je op rustdagen minder koolhydraten nodig hebt omdat je minder energie verbruikt. Dit geldt ook voor amateurvoetballers die hun sport moeten combineren met werk en studie. Het maken van goede eetkeuzes kan een groot verschil maken in je prestaties, zowel op als buiten het veld.

Hydratatie

Daarnaast moeten voetballers tijdens wedstrijden goed gehydrateerd blijven, vooral wanneer het een intensieve wedstrijd is en het warm is buiten. Uitdroging kan hun prestaties negatief beïnvloeden, zoals hun uithoudingsvermogen, snelheid, vaardigheid en besluitvorming. Zorg ervoor dat je drankjes hebt bij elke maaltijd en snack, draag een waterfles gedurende de dag en drink vlak voor de training 200-600 ml vloeistof. Tijdens de training is het slim om regelmatig te blijven drinken. Als je een intensieve of lange sessie hebt, kunnen sportdranken handig zijn omdat ze koolhydraten bevatten voor energie, samen met vocht en elektrolyten om te hydrateren. Na de training is het extra belangrijk om te hydrateren, vooral als het warm is of als je snel na elkaar traint. Je kunt elektrolyten aan je drankjes toevoegen of zoute snacks eten, zoals vegemite op crackers, om goed te hydrateren.

Wat eet je voor de wedstrijd?

Het is belangrijk om goed te eten voordat je een wedstrijd speelt. Meestal eten spelers een maaltijd 3 tot 4 uur voor de wedstrijd. Deze maaltijd moet koolhydraten bevatten voor energie, vloeistoffen voor hydratatie en een beetje eiwit om honger tijdens de wedstrijd te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld wraps met kip en salade, muesli met yoghurt en bessen, pasta met rundergehakt in tomatensaus, pompoensoep met broodjes, of kip roerbak met rijst of quinoa proberen. Sommige spelers eten ook een kleine snack 1-2 uur voor de wedstrijd, zoals yoghurt met fruitsalade, een banaan met een handvol amandelen, pindakaas op rijstwafels, of geroosterd brood met vegemite en kaas. Als vast voedsel niet goed valt, kan een fruitsmoothie een goede optie zijn, omdat het vloeibaar is en zowel eiwitten als koolhydraten bevat. Met deze tips moet jij al een stuk beter kunnen presteren!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties