UPDATE: Vitesse en Heerenveen spelen om Europees ticket, Feyenoord ligt eruit

De Wit Bram

Vitesse speelde vandaag de terugwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal tegen PEC Zwolle. De wedstrijd eindigde op 1-1 na een 1-2 uitzege in de heenwedstrijd in Zwolle. Feyenoord moest een 1-0 achterstand goedmaken tegen Heerenveen, maar werd uitgeschakeld na verlengingen.

In de Gelredome opende Bertrand Traore al na 18 minuten de score voor de thuisploeg met een knap doelpunt. PEC kon daar weinig tegenover stellen, maar lukte zo’n 10 minuten na rust wel de gelijkmaker via Tomas Necid. Zo kwam de spanning terug in de wedstrijd.

Een rode kaart voor PEC-verdediger Michael van der Werff 10 minuten voor tijd deed de Zwollenaren echter de das om. Pikant detail is dat van der Werff volgend seizoen de overstap maakt naar Vitesse. Hij kreeg een stevig applaus van de Arnhemse fans toen hij van het veld ging. De 1-1 bleef op het bord.

Finale tegen Heerenveen

Vitesse zal in de finale uitkomen tegen Heerenveen. Feyenoord moest een 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd goedmaken. Na 90 minuten stond de ploeg van kersvers trainer Giovanni van Bronckhorst 1-0 voor in De Kuip. Verlengingen dus, maar daarin bleek Heerenveen de betere ploeg.

Feyenoord kwam vlak voor rust op voorsprong via een doelpunt van Achahbar. Daar bleef het ook bij, maar in de verlengingen vond Heerenveen-aanvaller Mark Uth het welletjes. Met 2 doelpunten op 5 minuten tijd dompelde hij De Kuip in rouw. De ingevallen Kazim-Richards lukte nog de 2-2.

Dramatisch seizoenseinde voor Feyenoord

Zo komt er een vervroegd einde aan het seizoen van Feyenoord, dat in de slotfase van het kampioenschap haar Europees ticket uit handen gaf door in de laatste 5 wedstrijden geen enkele keer te winnen. Het kostte trainer Fred Rutten zijn kop. Hij werd vlak voor de play-offs ontslagen.

Volgende week donderdag staat de heenwedstrijd van de finale tussen Vitesse en Heerenveen op het programma, volgende week zondag wordt de terugwedstrijd gespeeld. De winnaar speelt volgend seizoen de voorrondes van de Europa League.