Het wordt steeds duidelijker: Spaanse ploegen grijpen de macht in het Europese voetbal

Jaap Vreeke
| 19 reacties

Door de winst van Sevilla op Liverpool winnen de Spanjaarden voor de derde keer op rij de Europa League, én de vijfde in de clubgeschiedenis. Interessant genoeg is de Champions League-finale ook dit jaar een volledig Spaanse. Spanjaarden domineren de Europese velden, maar was dat altijd al zo?

In 2014 won Sevilla zijn derde Europa Cup-finale, in datzelfde jaar ging Real Madrid lopen met de Champions League-beker. Een jaartje later was het weer Sevilla in de Europa League maar pakte FC Barcelona de Champions League-zege. Dit jaar heeft Sevilla de vijfde cup in de wacht gesleept en wordt het Atlético Madrid of stadsgenoot Real die met de andere beker gaat lopen, weer een Spaanse overwinning dus.

Spaanse dominantie?

Als we de winnaars van de Europa League bekijken zien we dat in de huidige vorm van het toernooi er 5 van de 7 keer door Spaanse ploegen gewonnen is, 3x Sevilla en 2x Atlético Madrid. Daarvoor, vanaf dat het toernooi in één finale gespeeld werd en niet meer een heen- en terugmatch, wonnen Spaanse ploegen 3 van de 12 finales. Dat was 2x Sevilla en één keer Valencia.

Wat wel opvalt is de afwezigheid van Engelse ploegen in de finale. Slechts 3x stond een Engelse ploeg in de finale, in het huidige toernooi, daarvan won Chelsea als enige de titel in 2013. Verder waren het Fulham in 2010 en Liverpool gisteren.

Champions League

In de Champions League is het iets anders, maar zijn de Spanjaarden ook oppermachtig. De voorbije drie bekers gingen naar Spanje, 2x Real Madrid en 1x Barcelona. En van de laatste 10 finales stond er 5x tenminste één Spaanse ploeg in.

Daarvoor ging het redelijk gelijkop qua ploegen. Real is oververtegenwoordigd, maar Manchester United, AC Milan, Bayern München of Chelsea wonnen allemaal ook de Cup met de Grote Oren.