bayBayern München
juvJuventus
Datum: 18/10/2005 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 3)
Stadion: Allianz Arena
Topper in Allianz Arena, Ajax ontvangt Thun
Harald Berings
| 0 reacties
Topper in Allianz Arena, Ajax ontvangt Thun
Foto: © SC

In de Allianz Arena van Bayern München ontvangt de Rekordmeister dinsdagavond Italiaans kampioen Juventus Turijn. De andere wedstrijd gaat in poule A gaat tussen Club Brugge en Rapid Wien. Ajax ontvangt in eigen huis dan weer voetbaldwerg Thun. En terwijl Barcelona op bezoek mag bij Panathinaikos, probeert Werder Bremen een eerste punt te pakken in Udine.

POULE A

Dinsdagavond staan met Bayern München en Juventus Turijn de twee ongeslagen leiders in groep A tegenover elkaar. Eén ding is zeker: wie in de gloednieuwe Allianz Arena de drie punten pakt, doet een serieuze gooi naar groepwinst.
De Oude Dame kan in ieder geval geen beroep doen op middenvelder Patrick Vieira. De Fransman heeft aan het WK-kwalificatieduel met Cyprus, waarin Frankrijk zich plaatste voor het WK, een hamstringblessure overgehouden, en is nog minstens een week buiten strijd.
Bij Bayern zullen ze ongetwijfeld met de dubbele confrontatie van vorig jaar in het achterhoofd zitten. Ook toen werden beide Europese toppers tegen elkaar uitgeloot, en won Juve tot twee keer toe met het kleinste verschil.

Daarbij komt het feit dat het nog niet helemaal perfect draait bij de Rekordmeister. Roy Makaay kon, tegen zijn gewoonte in, nog niet scoren in de Champions League, en dit weekend eindigde de topper met Schalke 04 onbeslist. La Juve doet het wel schitterend: het won dit seizoen alles wat er te winnen viel (met uitzondering van de Supercup tegen Inter) en slikte al drie wedstrijden lang geel tegendoelpunt meer. Redenen genoeg dus voor optimisme bij de Italianen.

In de andere wedstrijd in groep A zullen Rapid Wien en Club Brugge onder mekaar moeten uitmaken wie de derde plaats zal pakken, er van uitgaand dat de twee grootmachten niet meer zijn bij te halen. In het Ernst Happelstadion staat er dus veel op het spel. De uitgebreide voorbeschouwing vindt u vanavond op de hoofdpagina.

POULE B

Arsenal
ging vorige week nog vlot winnen in de Amsterdam Arena, en kan zich in de Toyota Arena dinsdag al min of meer zekerheid verwerven van kwalificatie. Als het wint telt het namelijk 9 punten uit drie wedstrijden, en die kloof zou voor de anderen wel eens onoverbrugbaar kunnen worden.
Maar voor we gaan rekenen moeten de Gunners wel winnen van Sparta Praag. De stugge Tsjechen lieten zich op de tweede speeldag verrassen door de Zwitserse vice-kampioen FC Thun, en moeten nu winnen om van de hachelijke vierde plaats af te komen.
Op het vliegtuig richting Praag vonden we vanochtend ook Thierry Henry terug. Hij is vroeger dan aangekondigd terug fit, en komt misschien aan de aftrap. Arsène Wenger moet het dan wel weer zonder Dennis Bergkamp (de gekende vliegangst) en Ashley Cole (weken buiten strijd) stellen. De beloftevolle linksback Clichy zou wel eens aan de wedstrijd in Praag kunnen beginnen. Verder zijn ook sterkhouders als Sol Campbell, Alexander Hleb en Frederik Ljunberg niet van de partij in de Tsjechische hoofdstad.

Dit weekend ging Arsenal de boot in tegen de Blackburn Rovers, het staat nu pas achtste op maar liefst veertien punten van leider Chelsea. De Gunners moeten nu al gaan vrezen voor een top-3 plek. En als het van Tottenham-coach Martin Jol afhangt, halen de Londenaars die doelstelling niet. "Zonder Patrick Vieira is Arsenal niet meer dan een standaardploeg", liet de Nederlander zich uit over de zwakke prestaties.
Sparta Praag kon wél winnen. In eigen huis maakten de Tsjechen er een doelpuntenfestijn van (5-2) tegen Chmel Blsany.

De Amsterdam Arena kunnen de Ajax-fans voor de twee speeldag op rij genieten van Europees voetbal. Tegen Arsenal was dat nog van een hoog niveau, FC Thun is op papier een stukje minder, al bleek uit de 1-0 tegen Praag dat ook de Zwitsers niet te onderschatten zijn.
Danny Blind moet het stellen zonder Angelos Charisteas. De Griekse spits zal er, net als zaterdag tegen Heracles, niet bij zijn in de Arena. Blind kan wel beroep doen op Hedwiges Maduro en Steven Pienaar, die dit weekend geen speelminuten kregen.

POULE C

Leider FC Barcelona trekt naar de hel van Panathinaikos, waar eerder al Werder Bremen roemloos ten val werd gebracht. De laatste thuiswedstrijd van de Grieken tegen Barcelona dateert van 2002: toen won Panathinaikos met 1-0 van de Azulgranas. Daarbij komt het feit dat de groen-witten vier wedstrijden (zowel competitie als Europees) wonnen. 

Bij Barça ligt dat anders: de Spaanse landskampioen kende geen schitterende seizoensstart en kende dit weekend het tweede gelijkspel op rij in de Primera Division. Ook al scoorden de Catalanen driemaal tegen Deportivo, toch bleef het slechts met een punt achter. In de Champions League loopt de trein beter: een 6 op 6, een Ronaldinho in vorm en op de tweede speeldag een glansrijke overwinning op Udinese stemden de fans tevreden.

Werder Bremen doet het onverwacht zwak op het kampioenenbal: nog geen enkel punt uit een thuiswedstrijd tegen Barcelona en een uitmatch in Griekenland slijten aan de stoel van de coach. "Geen reden tot paniek", denken ze echter in Bremen. Patrick Owomoyela schat de kansen van zijn team op kwalificatie nog steeds erg hoog in, vertelde hij aan uefa.com. Benieuwd wat de Duitsers kunnen tegen Udinese, waar sterspeler Iaquinta weer van de partij is na enkele beslommerigen met het Italiaanse bestuur.

POULE D

In groep D tenslotte gaat Lille op bezoek bij Manchester United. "De Manucians zijn op dit moment te pakken", denkt de coach van Rijsel, Claude Puel. En hij kan wel eens gelijk hebben, want de zes doelpunten die United uit haar laatste twee wedstrijden puurde, stonden niet garant voor het spel van de Devils.

Doch toonde de sfeer tijdens Engeland-Polen opnieuw aan hoe imposant een vol Old Trafford kan zijn, en sommigen vrezen dat Lille, dat zich moeilijk kon aanpassen aan het Stade de France, in het Theather of Dreams volledig de boot zal ingaan.
Sir Alex Ferguson moet het in ieder geval doen zonder Roy Keane en Wayne Rooney. De 'Golden Boy' moet een straf uitzitten voor zijn domme rode kaart in El Madrigal.

In de andere wedstrijd van poule D moeten Benfica en Villarreal onder elkaar uitmaken wie de aansluiting met United behoudt. De Spanjaarden behaalden tot nog toe twee gelijke spelen, Benfica kon één maal winnen, en werd op Old Trafford in de laatste minuut van een punt beroofd.

Meer nieuws