Nederland onderuit in Tsjechië

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd zich direct te plaatsen voor Euro 2004. Oranje verloor, mede door een vroege penalty en rode kaart, in en tegen Tsjechië. Op een desastreus begin zat Oranje niet te wachten in het beladen duel tegen Tsjechië.

Een gemotiveerd Nederland liep al vanaf de eerste vijf minuten achter de feiten aan, in dezelfde minuut kwam Davids weg met een stevige overtreding. Scheidsrechter Batista floot de wedstrijd onopzichtig, maar was genoodzaakt Davids in de 10e minuut de gele kaart te tonen. Drie minuten later ontving de middenvelder zijn tweede gele kaart een licht duwtje in de rug van Poborsky veroorzaakte tevens de vroege achterstand. De scheidsrechter twijfelde niet en wees resuluut naar de stip. Koller liet van der Sar vanaf de penalty-stip kansloos, 1-0.

Overmars moest het veld ruimen voor Paul Bosvelt. De oud-Feyenoord zorgde voor meer voetbal op de rechterkant. Pas in de 23ste minuut werd het eerste schot gelost op Tsjechisch doel, Cocu die schrok van de kans, schoot de bal recht op het doel. Niet veel later leed Mark van Bommel dom balverlies aan Nedved, deze lanceerde Poborsky die met een weergaloze lob afrondde op een vroeg uitkomende Edwin van der Sar.

In de tweede helft bracht Dick Advocaat André Ooijer voor Frank de Boer, Cocu nam de aanvoerdersband over. Nederland streed voor wat het waard was. In de 61ste minuut scoorde Rafael van der Vaart de aansluitingstreffer na een rommelige aanval. In de slotfase van de wedstrijd zat Nederland er helemaal doorheen. Moegestreden werd op laag tempo de aanval gezocht. Tsjechië ging erg slordig met de kansen en balbezit om, een grote kans voor Koller werd gemist. Een vrije bal van invaller Pierre van Hooijdonk werd van te grote afstand op doel genomen. Een corner in de laatste minuut deed Van der Sar besluiten mee te gaan in de aanval. Milan Baros benutte de counter en zorgde voor de blamerende eindstand, 3-1.

TSJECHIË: Cech, Jiranek, Ujfalusi, Bolf, Grygera (Hubschman/25), Galasek, Poborsky, Rosicky (Baros/61), Nedved, Smicer (Vachousek/81), Koller

NEDERLAND: V.d.Sar, Reiziger, F.de Boer (Ooijer/46), Stam, Cocu, V.d.Vaart, v.Bommel, Davids, Overmars (Bosvelt/20), Kluivert, V.Nistelrooij (v.Hooijdonk/70)