Verdiende kwalificatie voor Oranje

NEDERLAND-LETLAND 3-0

Oranje heeft zich dan toch kunnen plaatsen voor de kwartfinale ten koste van Duitsland. Nederland moest vanavond winnen van de Letten en rekenen op Tsjechië. Nederland won moeiteloos en Tsjechië speelde het spelletje eerlijk en won haar partij van de Mannschaft.

Het wonder van Braga zullen onze Noorderburen het wellicht noemen?  De schrik zat er aanvankelijk in want Nederland had haar lot niet in eigen handen. Toch startte Oranje vol vertrouwen aan de partij.  De Letten werden weggedrukt en kwamen in de eerste helft nauwelijks uit de Nederlandse omknelling.  Eén keer kwam Verpakovskis dreigen maar trapte de bal in de tweede minuut in het zijnet. Oranje stapelde haar kansen op. In de 12de minuut was er een prachtige opening van Robben op V Nistelrooij, die kwam alleen voor Kolinko (ook wel Obelix genoemd door Evert Ten Napel, de Nederlandse verslaggever van de Nos) maar die redde knap. In de 25ste minuut was er een uitstekende vrije trap van Seedorf, maar de bal zoefde rakelings over de kooi van de Letse doelman. Vooraf had een goed spelende Reiziger de bal al eens op de rotsen van Braga gekeild. Het doelpunt hing in de lucht. Davids zette door maar werd net buiten het strafschopgebied foutief gestuit.  Nielsen legde tot iedereens verbazing de bal op de stip. Van The Man trapte beheerst in de rechterbenedenhoek. Nederland verdubbelde al vlug de score. Vrije trap Oranje,  Cocu kopte aan de tweede paal de bal terug tot bij V Nistelrooij die op zijn beurt de bal rustig binnenkopte maar hij stond vooraf wel in buitenspelpositie. Op slag van rust was er nog een mooie rush van Robben die Kolinko op zijn weg vond.

Letland probeerde in het begin van de tweede helft iets terug te doen.  Er kwamen plots een drietal kansen voor de mannen van Starkovs. In de 47ste minuut een mooie uitgespeelde kans, Rubins werd in één tijd bediend, maar hij vond een secure Van Der Sar op zijn weg. Nog geen minuut later volgde een mooie actie van Rubins, maar vond een Nederlandse verdediger op zijn weg. Uit de corner die daar uit volgde kwam er een mooie kans, maar Lobanovs trapte de bal centimeters naast. Nederland meteen wakker geschud. Oranje controleerde nadien de partij en de wedstrijd kabbelde rustig verder.  Het verhaal lag ondertussen in Lissabon, waar Duitsland en Tsjechië beslisten over het lot van Oranje. Onze Noorderburen kregen nog tal van kansen om de score hoger te doen oplopen, maar Nederland vond een sterke Kolinko op haar weg.  De ingevallen Makaay zette nog de kers op de taart door de 3-0 op het bord te zetten na mooi voorbereidend werk van Robben.  Op dat moment had Tsjechië de 1-2 gescoord en het Nederlands legioen kon aan hun welverdiend feestje beginnen…

Scheidsrechter: Nielsen (Den)

Geel: Lobanovs

Doelpunten; v.Nistelrooij (27/pen,35), Makaay (84)

Nederland: v.d. Sar, Reiziger, Stam, De Boer, V. Bronckhorst, Seedorf, Cocu, Davids(Sneider/77), v.d Meyde(Overmars/63), v Nistelrooij(Makaay/70), Robben

Letland: Kolinko, Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs, Blagonadezdins, Bleidelis(Stolcers/83), Lobanovs, Astafjevs, Rubins, Prohorenkovs(Laizans/74), Verpakovskis(Pahars/62)