Rusland stunt tegen Italië

Rita De Meyer

Door Ralph Kruizinga

Verassend heeft Rusland in Ostrava ten koste van de Italianen de finale van het EK bereikt. De jonge Russische ploeg won in een spannende wedstrijd met 4-2 van de Italianen die door velen als favoriet afgeschilderd waren.
Vanaf de aftrap dicteerde de Italianen het spel en dat resulteerde al na 3 minuten in de openingstreffer. Zanetti combineerde met Fabiano door het hart van de Russische defensie naar de 1-0. Ook na deze vroege treffer hadden de Italianen het betere van het spel maar de eerste goede aanval van de Russen was meteen een doelpunt. Shayakhmetev stuurde Ivanov weg aan de linkerkant van het veld, deze zette de bal strak voor en via de Italiaanse doelman Feller kwam de bal terug voor de voeten van Shayakhmetev die niet aarzelde en voor de gelijkmaker zorgde.

De tweede helft was een kopie van de eerste. Na 4 minuten zette Zanetti de Italianen opnieuw op een voorsprong en leek Italië door te drukken. Het was de uitstekende Russische doelman Zouev die zijn team in de wedstrijd hield met fantastische reddingen op afstandsschoten van Nando Grana en Zanetti. Uit één van de spaarzame Russische uitvallen scoorde Shayakhmetev zijn tweede van de wedstrijd en brak er iets bij de Italianen die tot dan toe domineerde.
In de slotfase waren het de Russen die het beste met de kansen omsprongen. Een snelle uitbraak van Ivanov zorgde voor de Russische voorsprong. De talentvolle aanvaller kreeg de bal op eigen helft en combineerde met Foukine om doelman Feller heen voor de 3-2. In diezelfde minuut besliste de Russen deze halve finale. Uit een corner van Doutchkevitch was het Levin die voor de 4-2 zorgde.

Rusland staat zondag in de finale tegen Spanje. In 1999 tijdens het EK in Spanje stonden deze twee landen ookal tegenover elkaar. Toen waren het de Russen die na strafschoppen aan het langste eind trokken.