Kleine Generaal blaast 60 kaarsjes uit

Kleine Generaal blaast 60 kaarsjes uit
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wilfried Van Moer, "de grootste kleine voetballer" van België, werd vandaag zestig jaar. Samen met Paul Van Himst kleurde Van Moer een tijdlang het voetbal in België.

Op 1 maart 1945 werd Wilfried Van Moer geboren. Hij leerde voetballen op het Kongopleintje in Beveren en sluit zich aan bij SK Beveren. Hij is niet de enige van die generatie die het later ver zou schoppen. Ook Jean en Omer Janssens, Freddy Buyl en Robert Rogiers sloten zich toen aan bij Beveren. Op zijn zestiende debuteerde Van Moer er in het eerste elftal, en hielp geel-blauw aan de titel in bevordering. 

Van Moer werkte als elektricien in Beveren, en combineerde dat met het voetbal. Toen Beveren geld nodig had, werd Van Moer verkocht aan Anwerp, dat zo'n 2,5 miljoen Belgische frank (60 000 euro) betaalde.

Op 22 oktober 1966 werd Van Moer een eerste keer geselecteerd voor de nationale ploeg. Welgeteld vijf minuten heeft hij nodig om het publiek achter zich te scharen in het duel tegen Zwitserland (1-0). 

Enkele maanden later krijgt de 21-jarige Van Moer een eerste keer de Gouden Schoen (hij won er later nog twee), maar kan Antwerp het seizoen erna niet behouden van de degradatie. Een verlengd verblijf ziet hij niet zitten, maar een overstap naar Brugge des te meer. Voorzitter Eddy Wauters is de enige die dwars ligt. Standard biedt zes miljoen frank (150 000 euro) en daarmee werd Van Moer de duurste Belgische speler.

Bij de nationale ploeg en bij Standard rijgt hij de successen aan elkaar, maar ook hij blijft niet gespaard van blessures. Zo sukkelt hij lang met een gebroken kuitbeen. 

De komst van Asgeir Sigurvinsson blokkeert Van Moer bij Standard, dat hem op het einde van zijn contract naar FC Beringen laat vertrekken. Dat betekende meteen een (voorlopig) einde van zijn carrière bij de nationale ploeg. In 1979, toen België zo goed als uitgeschakeld is in de EK-kwalificatiewedstrijden, wordt hij toch terug opgeroepen door Guy Thys. Hij keerde terug naar Beveren, en later werd hij nog speler-trainer bij Sint-Truiden.

Op 1 december 1983 geeft hij er de brui aan als voetballer. Hij wordt nog bondscoach maar een jaar na zijn aanstelling, volgt Georges Leekens hem op.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties