Voorbeschouwing op de Zweedse Allsvenskan

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Voorbeschouwing op de Zweedse Allsvenskan
Foto: © SC

Wie houdt Malmö van de titel?

Voorbeschouwing op het nieuwe seizoen in de Zweedse Allsvenskan

Net als in de Noorse Tippeligaen staat dit weekend ook de start van de Zweedse Allsvenskan op het programma. De meeste deskundigen voorspellen dat kampioen Malmö zonder veel tegenstand zijn titel verlengt. Of kunnen andere ploegen alsnog roet in het eten gooien? Een voorbeschouwing.


DE TITELKANDIDATEN

Malmö FF is dé te kloppen ploeg. Malmö won vorig jaar de spannende titelstrijd van Halmstad en Göteborg, en won zo na 16 jaar nog eens de Allsvenskan. Dit jaar lijkt de club uit het zuiderse SkÃ¥ne nog sterker gewapend voor de titelstrijd: ze behield zowat de volledige kern, en supertalent Markus Rosenberg, vorig jaar uitgeleend aan Halmstad en topscorer in de Allsvenskan, keerde terug naar Malmö. De jonge spits, ook nog door Anderlecht gevolgd, toonde al zijn kunnen in de Royal League. Bovendien heeft Malmö een erg goede winterperiode achter de rug: het won de Efes Pilsen Cup in Turkije, waar het o.a. met 6-0 van Vitesse won. Ook in de Royal league maakte de kampioen totnogtoe indruk. De ploeg beschikt zowel qua kwaliteit als kwantiteit over de beste kern, en heeft bijgevolg alle kansen om haar titel te verlengen.
 
IFK Göteborg lijkt het best gewapend om de strijd met Malmö aan te gaan. BlÃ¥vitt presteerde vorig seizoen al erg sterken deed lang mee om zowel titel als beker. Dat de ploeg uiteindelijk met lege handen achterbleef, had meer met pech dan met een gebrek aan kwaliteit te maken. Göteborg doet het ook erg goed in de Royal League, en een finaleplaats in het tornooi  met de beste ploegen uit Scandinavië lijkt erg reëel. Bovendien heeft de traditieclub naast de sterke Peter Ijeh nu ook een tweede voormalige Allsvenskan-topscorer rondlopen: Göteborg haalde Stefan Selakovic terug uit Heerenveen, en mag zich zo op een te duchten aanval beroemen. Een aanval die zich geruggesteund voelt door HÃ¥kan Mild, de ex-international die nog steeds de ruggengraat van deze ploeg vormt.
 
Naast Malmö en Göteborg behoort Djurgårdens IF tot de drie ploegen die zich aanzienlijk versterkt hebben. Vooral de transfer van Ibrahim Ba trok de aandacht. De Franse ex-international en voormalige AC Milan-speler was met zijn Turkse club Rizespor in onmin geraakt, en hoopt nu bij Djurgården zijn carriere nieuw leven in te blazen. De toekomstige impact van de 31-jarige middenvelder op de Allsvenskan valt erg moeilijk in te schatten. Dat geldt trouwens ook voor de kansen van Djurgården dit seizoen: het kan alle kanten uit met de club uit Stockholm. Maar een ploeg die de laatste drie jaar telkens een grote prijs pakte – titel in 2003 en 2003, beker in 2004 – behoort eigenlijk sowieso tot de titelkandidaten.
 
 
DE OUTSIDERS
 
Hammarby IF wordt door de meeste waarnemers bovenaan verwacht. En terecht: de tweede eersteklasser uit Stockholm beschikt over aardig wat kwaliteit. Met Pablo Pinones-Arce in de spits en Jeffrey Aubynn en Petter Furuseth-Olsen op de flanken komt de ploeg vlot tot scoren en met Erkan Zengin beschikt ze over een aardig talent. De ploeg van Anders Linderoth lijkt dus tot mooie dingen in staat.
 
Vice-kampioen Halmstads BK moest vorig seizoen pas op de laatste speeldag de meerdere erkennen in Malmö. De club die in 2000 kampioen werd, maar het jaar daarop door Anderlecht uit de Champions League werd gehouden, behoort dus tot de betere ploegen in Zweden. Maar Halmstad heeft zich niet echt versterkt. Integendeel: met Touma en topschutter Rosenberg verloor het twee belangrijke spelers, waardoor opnieuw meedingen voor de titel dit jaar weinig realistisch lijkt. Of kan de ploeg van trainer Jan Andersson toch voor een verrassing zorgen?
 
Helsingborgs IF blonk de vorige jaren uit in het presteren onder de verwachtingen. Weinigen rekenen de ploeg dit jaar dan ook tot de directe titelkandidaten, maar tegelijk valt een eventuele verrassing van de ploeg uit de kuststad niet uit te sluiten. De ploeg verloor Mattias Lindström, maar haalde met Fredrik Svanbäck (van FC Jaro) een waardige opvolger binnen. Bovendien staat Helsingborg met Gustaf Andersson en Peter Graulund aanvallend erg sterk.

 
DE MIDDENMOTERS
 
Kalmar FF eindigde vorig seizoen als nieuwkomer op een knappe vijfde plaats. Doel van „de trots van Småland” is om zich dit seizoen te ontwikkelen tot een stabiele eersteklasser. De voorbereiding verliep niet altijd even vlot, maar niettemin beschikt Kalmar over een interessante ploeg. De mix van Braziliaanse aanvallers, interessante nieuwkomers (o.a. Mikael Blomberg) en een getalenteerde belofteninternational (Fredrik Petterson) zorgt ervoor dat Kalmar een ploeg is om naar uit te kijken.
 
IF Elfsborg kijkt nu al uit naar de zomer: dan komt Zweeds international Anders Svensson over van het Engelse Southampton. De 28-jarige middenvelder moet de motor worden van de ploeg uit Borås, wat de meeste kenners hem wel toemeten. Maar Elfsborg lijkt vergeten te zijn dat het nieuwe seizoen nu al start. Hoe ze het tot de zomer moeten redden zonder Svensson is de grote vraag.
 
Örgryte IS stond vorig jaar bijzonder dicht bij de degradatie. Pas na barragewedstrijden (en dankzij een laat doelpunt in de terugwedstrijd) kon Örgryte het behoud verzekeren. Dit jaar zou het beter moeten gaan: de ploeg uit Göteborg schakelde over naar een nieuw spelsysteem, en met voormalig Djurgården-coach Zoran Lukic aan het roer beschikt de ploeg over een erg gerespecteerde oefenmeester. Een plaats in de (lagere) middenmoot wordt dan ook verwacht voor Örgryte.
 
BK Häcken is een van de drie nieuwkomers in de Allsvenskan. En de ploeg liet al meteen van zich horen: het haalde Deens ex-international en enfant terrible Stig Tøfting binnen, die bij het Deense Aarhus GF na een vechtpartij aan de deur was gezet. Ook bij Häcken hebben ze al van het temperament van Tøfting mogen proeven: de nu 35-jarige centrale middenvelder liet recent in de Zweedse pers optekenen simpelweg te weigeren om nog te spelen op de flank, waar trainer Lundin hem tijdens enkele oefenwedstrijden had opgesteld. De hamvraag is dan ook of de komst van de ervaren Deen al dan niet een vergiftigd geschenk is. Maar met de overige versterkingen in het achterhoofd (o.a. de al even ervaren Jesper Ljung) moet Häcken toch een plaats in de middenmoot kunnen afdwingen, zelfs al mist de ploeg een goede aanval.

 
DE DEGRADATIEKANDIDATEN
 
Nieuwkomer Gefle IF kon vorig jaar in de tweede klasse vooral op een indrukwekkende thuisreputatie rekenen. Maar de ploeg van trainer Per Olsson was niet in staat zich te versterken voor het komende seizoen in de koningsklasse van het Zweedse voetbal. Een directe terugkeer naar de tweede klasse lijkt dan ook moeilijk te vermijden voor Gefle, dat vooral een degelijke doelman mist.
 
De derde nieuwkomer, Assyriska FF, is wellicht de meest interessante. Om te beginnen zou Assyriska, dat eind vorig jaar de barragewedstrijden voor promotie verloor, normaal nog steeds in de tweede klasse moeten spelen. Maar na de verplichte degradatie van het in financiële moeilijkheden verkerende Örebro en de daaropvolgende soapserie of die degradatie al dan niet terecht was mocht Assyriska zich onverwacht opmaken voor een seizoen in de eerste klasse. De ploeg, waarvan naam verwijst naar een Mesopotamisch rijk uit de Oudheid, werd opgericht door vluchtelingen uit het Midden-Oosten en en is daarom alleen al een van de kleurrijkste ploegen uit de Allsvenskan. Bovendien heet de nieuwe trainer José Morais een goeie vriend te zijn van de excentrieke Chelsea-trainer José Mourinho, en lijkt hij over dezelfde flair als zijn land- en naamgenoot te beschikken. Of hij echter ook over de kwaliteiten beschikt om de neo-eersteklasser in de Allsvenskan te houden, is echter een heel groot vraagteken.
 
Landskrona BoIS ontweek vorig jaar nipt de degradatiezone. Ook dit jaar wordt verwacht dat Landskrona het moeilijk zal hebben om uit de gevarenzone te blijven. De ploeg beschikt over heel wat jonge, offensieve talenten, maar heeft niet echt ervaren spelers die dit beloftevolle geheel kunnen leiden. De hele ploeg is gebouwd rond Jon Jönsson, hoewel de 21-jarige middelvelder (nog) niet de ervaring heeft om deze sleutelrol op te nemen. Erg jammer, aangezien jonge, frisse spelers als Kevin Amuneke een verrijking zijn voor deze Allsvenskan.
 
Hoewel GIF Sundsvall vorig jaar in de middenmoot eindigde, zien veel waarnemers deze ploeg dit jaar in de degradatiestrijd verwikkeld geraken. Sundsvall had zijn plaats in de bovenste tabelhelft in grote mate te danken aan de uitstekend keepende Fredrik Sundfors. Tenzij deze doelman zijn prestatie dit seizoen weet te herhalen, zou het wel eens een erg moeilijk seizoen kunnen worden voor de ploeg uit het Norrland.

Het nieuwe seizoen in de Allsvenskan loopt van 9 april tot 23 oktober 2005. De winnaar speelt in de eerste voorronde van de Champions League 2006-2007, terwijl het nummer twee, evenals de bekerwinnaar, naar de eerste voorronde van de UEFA-Cup mogen. Bovendien neemt de top-vier deel aan de Royal League, het Scandinavische wintertornooi. De nummers 13 en 14 degraderen naar de tweede klasse, terwijl het nummer 12 twee barrageduels tegen het nummer drie van de tweede klasse moet spelen voor het behoud.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Allsvenskan

Nieuwste reacties