Analyse Betis en Villarreal naar de CL, Mallorca gered

Tonnelier Caroline
Betis en Villarreal naar de CL, Mallorca gered

Villarreal en Betis Sevilla nemen volgend seizoen mogelijk voor het eerst in hun bestaan deel aan de Champions League. Beide teams plaatsten zich voor de voorrondes van het kampioenenbal.  Villarreal haalde het thuis van Levante, dat daardoor alsnog degradeert.  Betis speelde 1-1 gelijk bij Mallorca, dat zich na een schitterende reeks redt.  Valencia mist Europees voetbal.  De twee tickets voor de Uefa-beker gaan naar Espanyol en FC Sevilla.

FC Barcelona en Real Madrid speelden zaterdagavond hun laatste partij van het seizoen.  Beide teams hadden niets meer te winnen of te verliezen.  De landskampioen speelde al voor de derde keer op rij gelijk.  Op het veld van Real Sociedad werd het 0-0.  Eto’o hoopte in die partij nog wat doelpunten mee te pikken voor de trofee van topschutter, maar slaagde daar dus niet in.  Uiteindelijk wordt hij slechts tweede in de pichichi (de Spaanse topschuttersprijs), na Forlán, die gisteren wel de weg naar de netten vond.
Real Madrid sloot het seizoen wel in schoonheid af, althans wat de uitslag betreft.  Tegen Real Zaragoza won de Koninklijke met 1-3.  De thuisdoelman ging zowel bij het eerste als bij het laatste doelpunt in de fout.  Owen, Roberto Carlos en Ronaldo zorgden voor de Madrileense treffers, Óscar González maakte het enige doelpunt voor de thuisploeg.
Villarreal en Betis waren de belangrijkste kandidaten voor een ticket voor de Champions League.  Beide ploegen traden aan tegen de twee ploegen die nog streden voor de redding.  Villarreal mocht in het eigen El Madrigal Levante ontvangen.  De bezoekers kwamen in de eerste helft verrassend op voorsprong via Reggi.  Nog voor de rust was de situatie echter al rechtgezet.  Josico en Forlán zorgden voor de 2-1 ruststand.  Het bleef nog spannend tot het einde, maar in de slotfase zorgden Forlán en Figueroa voor de zware 4-1 cijfers.  De thuisploeg mag door de overwinning zowel de eerste deelname aan de Champions League als de trofee van topschutter voor Forlán vieren.  Levante leek een aantal weken geleden zo goed als zeker van redding, maar degradeert na een dramatische reeks uiteindelijk toch nog.
Groot feest in Mallorca.  De plaatselijke ploeg was door de uitslag in Villarreal sowieso zeker van de redding.  Real Mallorca behaalde bovendien nog een puntje tegen Betis Sevilla.  De bezoekers konden eveneens vieren, want door de nederlaag van rivaal FC Sevilla blijven ze vierde en mogen ze volgend jaar dus naar de Champions League.  De wedstrijd eindigde uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel. Assunçao had met een vrije trap Betis op voorsprong gebracht en Pereyra zorgde kort voor het einde voor de gelijkmaker.
FC Sevilla en Espanyol moeten zich uiteindelijk tevreden stellen met een ticket voor de Uefa-beker.  Espanyol won op eigen veld met 2-0 van Athletic en strandt op één puntje van Betis.  Velamazán en Lopo waren de doelpuntenmakers van dienst.  Jarque (Espanyol) kreeg in de tweede helft nog een rode kaart. FC Sevilla ging op eigen veld verrassend onderuit tegen provinciegenoot Malága.  De kustploeg was efficiënter en besliste de wedstrijd in het slotkwartier met treffers van Duda en Baiano.
Valencia kende een rotseizoen.  De landskampioen van 2004 won de laatste wedstrijd tegen Osasuna met het kleinste verschil, maar door de overige uitslagen misloopt Valencia Europees voetbal.  Aimar zorgde tien minuten voor het einde voor de enige goal van de wedstrijd.  Atlético Madrid en Deportivo La Coruña kenden ook een dramatisch seizoen.  Beide teams sloten het seizoen af met een gelijkspel.  Atlético speelde op eigen terrein 2-2 gelijk tegen Getafe.  De Madrilenen moesten twee keer terugkomen van een achterstand. Cubillo en Craioveanu zorgden voor de bezoekende doelpunten, Nuñez maakte beide Madrileense treffers.  Deportivo speelde 1-1 gelijk bij Numancia.  Tevenet bracht Numancia op voorsprong, Juanpa zorgde tien minuten later voor de gelijkmaker.
Albacete nam met een nederlaag bij Racing Santander afscheid van de hoogste klasse.  In een slaapverwekkende partij viel de enige opwinding door het doelpunt van Aganzo na een slechte tussenkomst van doelman Pindado.