Analyse Geen verrassingen in Oekraïne

Luc Goderis
Geen verrassingen in Oekraïne

Er vielen in Oekraïne tijdens de elfde speeldag geen verrassingen te noteren.  De ploegen uit de top-vijf wonnen allen hun wedstrijd.

Leider Shakhtar ontving thuis middenmoter Illichivets.   Het oranje-legioen uit Donetsk startte furieus aan de wedstrijd en na amper twintig minuten stond het al 4-0.  Jadson en Matuzalem vonden elk twee keer de weg naar het doel.
Shakhtar nam heel wat gas terug maar in de slotfase stond Brandao nog tweemaal aan het kanon.  Het werd 6-0.

Naaste achtervolger Dinamo Kiev ging vlot winnen bij Dnipro Dnipropetrovsk.  Oleg Gusev en Kleber brachten Dinamo al vroeg 0-2 voor.  Tien minuten na de herneming bouwde Rincon de voorsprong verder uit.

Chornomorets, het team uit Odessa, kaapte zondag de volle buit mee uit Kharkov.  Een doelpunt net voor het uur van Valentin Poltavets volstond.  Chornomorets blijft verbazend sterk presteren in de competitie en blijft dankzij deze overwinning op de derde plaats.

Metalurg Donetsk ging met het kleinste verschil winnen bij Kryvbas Kiev.  Pryiomov scoorde net na de herneming het enige doelpunt van de partij.  Het voormalige team van Andres Mendoza handhaaft zich daarmee in de subtop.

Volyn Lutsk, pas aan zijn tweede seizoen bezig in de hoogste klasse, won vlot en verdiend van Metalist Kharkov.  Roman Maksimyuk, Cornel Buta en Vasili Sachko stonden aan het kanon voor Volyn.  Ongetwijfeld een opsteker na de zware 7-1 nederlaag van vorige week.

Voor hekkensluiter Zakarpattia ziet het er na de elfde speeldag bijzonder somber uit.  In het rechtstreekse duel met het voorlaatst geklasseerde Metalurg Zaporizhiya gingen ze andermaal met de billen bloot.  Metalurg hield vlot de punten thuis.  Het werd 3-0.  Dmitri Chigrinski, Armen Akopyan en Ruslan Lyubarski zorgden voor de doelpunten.
Zakarpattia kon dit seizoen nog altijd niet winnen en blijft alleen laatste.

Tavriya Simferopol en Vorskla Poltava, beiden net boven de degradatiezone, maakten onderling uit wie de komende weken wat meer ademruimte krijgt.  Sergei Epureanu bracht Vorskla al vroeg op voorsprong maar de thuisploeg kon, via Edmar, nagenoeg onmiddellijk gelijkstellen.  Dmitri Brovkin schoot vlak voor de rust Vorskla opnieuw voor.  Tavriya kwam na de herneming een tweede keer langszij.  Junior was de doelpuntenmaker.
Twintig minuten voor affluiten bezorgde Sofian Melliti de bezoekers voor de derde keer een voorsprong.  Het bleef 2-3 en Vorskla klimt daarmee voorzichtig weg uit de degradatiezone.

In de middenmoot speelden Arsenal Kiev en Stal Alchivsk 1-1 gelijk.  Ruben Gomez Garcia bracht de bezoekers nog voor de rust 0-1 voor.  Onmiddellijk na de pauze bracht Maciej Kowalczyk de stand weer in evenwicht.