Geen goals in Frankrijk-Duitsland

Kevin Vanbuggenhout

In het Stade de France stonden de nationale teams van Frankrijk en Duitsland in een vriendschappelijk duel tegenover elkaar. Duitsland kon al vijf jaar lang niet meer winnen tegen een andere grootmacht en wou hier verandering in brengen. De wedstrijd stond ook in het teken van de strijd tussen de keepers. Bij de Fransen duelleren Barthez en Coupet om een basisplaats, bij Duitsland wil Lehmann Kahn van de troon stoten. Coupet en Lehmann genoten nu de voorkeur.

Beide ploegen wachtten af in het begin van de wedstrijd. Na een klein kwartier was het Duitsland dat voor het eerste gevaar zorgde. De vrijstaande Podolski knalde maar net naast. Het antwoord van Frankrijk volgde vijf minuten nadien. Henry controleerde de bal met de borstkas en schoot in de draai nipt naast. Weer vijf minuten later mocht Henry op een mooie plek een vrije trap nemen. Zijn vrije trap ging echter over. De laatste twintig minuten van de eerste helft waren een maat voor niets. Duitsland hield vanuit de organisatie alles goed onder controle, maar stelde aanvallend weinig voor. De logische ruststand was 0-0.

Aan het begin van de tweede helft vond het heroptreden van Anelka plaats. De trainer van Frankrijk, Domenech, had Anelka van zijn zwarte lijst gehaald. Anelka viel in voor Henry. Ook Klinsmann voerde een wissel door bij de rust. Schweinsteiger kwam in de plaats van Deisler. Schweinsteiger was meteen gevaarlijk, zijn vrije trap ging net naast. Twee minuten later kopte Anelka aan de overkant de bal door naar Trezeguet die alleen voor doel stond. De Franse aanvaller raakte de bal echter niet goed en weg was de kans. Al snel zorgden de Duitsers, die duidelijk sterker gestart waren aan de tweede helft, weer voor dreiging. Ballack stak de bal door naar de bedrijvige Schweinsteiger maar zijn schot werd gered door Coupet. In de 63ste minuut redde Coupet weer een knal van Schweinsteiger. Daarna herstelde Frankrijk het evenwicht, maar kansen bleven uit. In de slotminuut kopte Huth nog bijna in eigen doel.

Duitsland slaagde er weer niet in te winnen van een andere grote voetbalnatie, maar kan wel terugblikken op een verdienstelijke prestatie. Frankrijk kon immers zijn wil niet opdringen aan Duitsland en de 0-0 eindstand is dan ook een billijk resultaat.

FRANKRIJK: Coupet; Sagnol, Thuram, Boumsong, Gallas; Dhorasoo(75'Diarra), Reveillère, Makelele, Malouda(69'Rothen); Henry(46'Anelka), Trezeguet(69'Cissé)

DUITSLAND: Lehmann; Friedrich, Mertesacker, Huth, Jansen; Deisler(46'Schweinsteiger), Frings, Ballack, Schneider(76'Borowski); Klose, Podolski(83'Kuranyi)