"België is een arm neefje van het Europese voetbal"

Thomas Dubois
| 0 reacties
"België is een arm neefje van het Europese voetbal"
Foto: © SC

Binnen afzienbare tijd komt er in België en de wereld een heel boek uit over de gokmaffia in het voetbal. Auteur is Declan Hill, een beroemd onderzoeksjournalist die al tal van juweeltjes afleverde. Momenteel is hij druk bezig met z’n doctoraatsstudie en daarna volgt het boek. Het Nieuwsblad sprak met de man die het achterste van z’n tong niet wou laten zien. Algemeen kon hij wel vrij ver gaan. Zo zit de Chinese gokmaffia wereldwijd. Telkens gaan ze op dezelfde manier te werk. Afpersen, bedreigen en ook nog eens wat geld aanbieden.
 
Verontrustend is het om te weten dat er naast het origineel nog zoveel andere Ye’s rondlopen die hetzelfde doen. Hill geeft aan dat negentig procent van de wedstrijden in Aziatische competities vervalst zijn. Het was dan ook onvermijdelijk dat het overwaaide naar Europa. Zeker met het feit dat er geen hogere instanties zijn die ook maar een poging doen om het tegen te houden. Een herkenbaar iets, want zelfs nu nog is het voor de bond alsof er nog niets gebeurd is.
 
De eerste wedstrijden werden reeds vervalst in het Romeinse rijk. Hill heeft ongeveer 1.500 bladzijden getuigenissen die teruggaan tot exact 200 jaar geleden. Ook in België. Denken we maar aan de zaak Anderlecht in 1984. “De Belgische competitie is een arm neefje van het Europees voetbal. Het is een competitie waar je met weinig geld veel invloed kan kopen”, aldus Hill in Het Nieuwsblad. Maar België staat niet alleen. “Alles samen kan ik misschien drie of vier belangrijke competities noemen waar niet één wedstrijd vervalst werd.”
 
De gokmaffia verdient hopen geld. Het vervalsen van wedstrijden brengt veel meer op dan het verhandelen van drugs. In China is het mogelijk om voor 400 euro een scheidsrechter om te kopen. [AN] 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties