Brøndby en FC Kopenhagen onderuit

viki meeuwis

Zaterdagmiddag en zondagnamiddag stond de 22e speeldag in de SAS-Ligaen op het programma. Echte toppers waren er niet en op papier zou de top drie, FC Kopenhagen, Brøndby en Viborg het niet echt moeilijk mogen hebben met hun tegenstanders. Dat draaide dus even anders uit dan verwacht.

Silkeborg – Brøndby: 2-0

Brøndby staat weer met beide voeten op de grond. Na de vlotte overwinning op eeuwige rivaal FC Kopenhagen vorige week, was de wedstrijd zaterdagnammiddag een tegenvaller van formaat. Silkeborg won daarentegen overtuigend. Hórdur Sveinsson maakte beide doelpunten en daarmee bevestigde hij de goede indruk die hij vorige week maakte in de wedstrijd tegen Viborg.

Brøndby begon wel het beste aan de wedstrijd. Na zeven minuten kon Thomas Rasmussen al twee kansen afdwingen maar vanaf dan was het Silkeborg zich beter in de wedstrijd spelen. Na elf minuten kon de thuisploeg zich met via goed samenspel tussen Dennis Flinta en Hórdur Sveinsson op een 1-0 voorsprong komen.
Na dat doelpunt trok Brøndby zich op de eigen helft terug en pas na 32e minuten konden de bezoekers via Thomas Rasmussen met een vlotte beweging voorbij de verdediging van Silkeborg komen. Het schot van Rasmussen was echter niet hard genoeg en kwam in de armen van keeper David Preece terecht. In de toegevoegde tijd werd pijnlijk duidelijk dat de verdediging bij Brøndby een zwak moment doormaakte. Kim Christensen, die heel slecht speelde, verloor een kopbalduel en de bal kwam daardoor bij Sveinsson terecht die helemaal ongedekt stond, makkelijk de bal in het doel kon koppen.

Na de rust kon Brøndby meer druk leggen op een solide vechtend Silkeborg maar door de slechte afwerkingen van de halve kansen die ze kregen, werd keeper Preece nooit echt op de proef gesteld. Laudrup kon de ellende niet langer aanzien en bracht de jonge Johan Absolonsen in voor een zwalpende Elanga. Ondanks het inbrengen van nieuw bloed konden de bezoekers het tij niet meer keren.

FC Kopenhagen – FC Nordsjælland : 3-3

Een verrassende uitslag gezien het feit dat FC Nordsjælland de laatste tien wedstrijden tegen FC Kopenhagen verloor. Zondag wisten ze echter die ban te breken. Met een offensieve instellen en geloof in eigen kunnen begonnen ze aan hun partij tegen de titelkandidaat. Anders Due bracht de bezoekers in de negende minuut op een 1-0 voorsprong. Peter Ijeh en Martin Bergvold konden in het laatste kwartier van de eerste helft scoren zodat FC Kopenhagen alsnog de rust in ging met een 2-1 voorsprong.

Na de rust was het weer Nordsjælland dat het beste begon. Joseph Kamwendo kon de gelijkmaker binnenschieten en liet keeper Christiansen kansloos.
FC Kopenhagen begon meer druk te zetten en dat resulteerde in een doelpunt van Marcus Allbäck een kwartier voor het einde. Nordsjælland bleef dapper verder spelen en zo kon Tommy Olsen, met nog zeven minuten te spelen, de eindstand op 3-3 brengen. Dat betekent dat FC Kopenhagen nog steeds op de eerste plaats blijft staan maar dat het niet echt kan profiteren van de nederlaag van concurrent Brøndby.

SønderjyskE – AaB: 2-2

SønderjyskE kon, mits een overwinning op AaB, tot op een punt van AGF naderen. Belangrijk want SønderjyskE flirt nog steeds met de degradatie. Het zag er lang naar uit dat de ploeg van trainer Bruun hun vierde zege van het seizoen zouden behalen. Bij de rust stond het immers 2-0 in hun voordeel met doelpunten van Peter Sand en Simon A. Pedersen.
Niets was echter minder waar. In de tweede helft kon de Braziliaanse aanwinst, Caca, de 2-1 binnenschieten. In de toegevoegde tijd kon AaB, onverdiend, een puntje mee naar huis nemen toen Kenneth From een own goal binnenwerkte. Ongeloof bij de gehele ploeg, maar het resultaat was dus wel slecht een in plaats van drie punten.

OB – Esbjerg: 1-0
Ondanks het feit dat Odense een van hun slechtste wedstrijden van het seizoen speelde, konden ze toch nog de zege binnenhalen. Søren Berg werd de man van de match door een doelpunt in de 61e minuut. De thuisploeg speelde lang onder hun niveau en kon nog profiteren van het feit dat Djemba Nyrén bij de bezoekers een rode kaart kreeg zodat die in de tweede helft nog een tijd met 10 man verder moesten. “We speelden een barslechte eerste helft en we mochten van geluk spreken dat we niet een of twee doelpunten tegen kregen voor de pauze”, aldus trainer Bruce Rioch.

AC Horsens – Viborg: 3-1

Horsens was duidelijk de betere ploeg. Toch ietwat verrassend, daar Horsens nog steeds in degradatiegevaar verkeert en Viborg zich in de top vier handhaaft. Berisha en Akonnor zorgden voor 2 doelpunten voor rust. Niels Lodberg kon de derde goal voor de thuisploeg veilig stellen. Tien minuten voor het einde kon José Mota de eer redden voor de bezoekers. Een tevreden coach Kent Nielsen na de wedstrijd; “we speelden heel goed, we waren erop voorbereid dat we in het begin van de tweede helft onder grote druk zouden komen te staan. We konden het wedstrijdverloop echter in ons voordeel blijven handhaven en daar zijn we erg blij mee”.

FC Midtjylland – AGF: 2-0
Het had makkelijk 5-0, 6-0 of zelfs 7-0 kunnen zijn, ware het niet dat AGF-keeper Steffen Rasmussen een geweldige wedstrijd speelde uit bij FC Midtjylland.

De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd en zette meteen druk. De bezoekers moesten het zonder de geblesseeerde Tobias Grahn stellen op het middenveld en dat liet zich voelen. AGF had duidelijk last van het vroege aanvangsuur van 13.15 uur. Slaafs en fantasieloos holden ze achter de feiten aan. Goede combinaties, goede kopballen, de thuisploeg speelde duidelijk het beste voetbal en kon daardoor enkele goede kansen afdwingen. Toch ontbrak de effectiviteit. Keer op keer moest AGF-keeper Steffen Rasmussen, redding brengen. Wanneer hij er niet in slaagde, kreeg Midtjylland de bal niet over de lijn of kwam die op de dwarslat terecht.

Na de pauze kon aanvoerder Kristian Bak met een kopbal de thuisploeg op voorsprong brengen.  AGF slaagde er niet in om beter in de wedstrijd te komen. Tegen het einde van de match kon Rasmus Daugaard alsnog het eindresultaat op 2-0 brengen.