Zwakke eerste speeldag in de Tippeligaen

viki meeuwis

Vanavond vond de laatste wedstrijd plaats van de eerste speeldag van de Tippeligaen. De overige wedstrijden werden zondag al gespeeld. De verwachtingen waren hoog gespannen bij de verschillende ploegen en dat vertaalde zich in weinig wedstrijden van hoogstaande kwaliteit en het feit dat de meeste teams zich met een puntje moesten tevreden stellen.

Fredrikstad – Brann: 1-1

Al in het eerste kwartier kreeg Fredrikstad drie goede kansen. De eerste via Mihaly Toth met een poging vanop vijf meter maar keeper Opdal stond klaar. Vlak daarna een hard schot van Tarik Elyounoussi maar weder bracht Opdal redding. Luttele minuten later was het nogmaals Tarik die een kans kreeg maar die nogal onhandig afwerkte. Het duurde een half uur lang voor het eerste doelpunt viel. Brann kreeg een corner toegewezen en Vaagan Moen kopte de bal verder naar Charlie Miller die op vijf meter van het doel stond. Hij aarzelde niet en werkte de bal mooi binnen. Veertig seconden later was het aan de thuisploeg om te scoren. Elyounoussi met een pass naar Toth, die de bal naar Bjørkøy doorgaf, die aarzelde niet en schoot vanaf zeven meter recht het doel binnen. Vier minuten voor het einde van de eerste helft slaagde Brann erin om vier gele kaarten te versieren, drie ervan waren terecht.

De tweede helft was nog maar net vijf minuten op gang toen Trond Erik Bertelsen een fout beging op Miller en Brann zo van een strafschop voorzag. Martin Andresen legde de bal op de stip en nam zelf de penalty maar trof keeper Shaaban op zijn weg. Enkele minuten later kreeg hij een kans om het weer goed te maken. Petter Vaagan Moen met een pass naar Andresen die de bal probeerde te koppen maar de poging eindigde naast het doel.

Brann was het meest in balbezit na de pauze maar kon nooit echt kansen afdwingen. Het kwam nog goed weg toen Charlie Miller nogal onhandig een bal probeerde weg te koppen maar die net over de dwarslat deed terecht komen, het scheelde niet veel of de bal ging in eigen doel. Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg Bertelsen een rode kaart toen hij Andresen neerhaalde in de zestien meter. Miller en niet Vaagan Moen nam de strafschop en schoot die recht op de muur. Daarmee delen beide ploegen de punten.

FFK: Rami Shaaban, PÃ¥l André Czwartek (Martin Wiig 71), Bora Zivkovic, Raio Piiroja, Trond Erik Bertelsen, John Anders Bjørkøy, Hans Erik Ramberg, Simen Brenne, Tarik Elyounoussi (Brian West 60), Mihaly Toth (Are Tronseth 87), Raymond Kvisvik.

Brann: Håkon Opdal, Bjørn Dahl, Olafur Bjarnason, Kristjan Ørn Sigurdsson, Erlend Hanstveit, Erik Huseklepp (Martin Knudsen 73), Helge Haugen (Robbie Winters 58), Martin Andresen, Petter Vaagan Moen, Bengt Sæternes, Charlie Miller.

Doelpunten: 0-1 Charlie Miller (31), 1-1 John Anders Bjørkøy

Gele kaarten: Kristjan Ørn Sigurdsson, Martin Andresen, Bengt Sæternes, Helge Haugen, Martin Wiig.

Rode kaart: Trond Erik Bertelsen

Scheidsrechter: Tom Henning Øvrebø

Toeschouwers: 9017

Vålerenga – Odd Grenland: 0-0

De landskampioen begon tegen dezelfde tegenstander als in de laatste wedstrijd van vorig seizoen, Odd Grenland. Kort samengevat kan je zeggen dat VÃ¥lerenga druk zette op de bezoekers maar dat ze er niet in slaagden om kansen af te dwingen. De club uit Oslo leek vooral creativiteit en afwerking te missen en had het moeilijk tegen een hardwerkend Odd Grenland.
De thuisploeg speelde met Magne Hoseth en Christian Grindheim centraal op het middenveld. Beiden lieten tijdens de wedstrijd blijken dat ze nog niet echt dicht bij hun topvorm zitten, al liet Hoseth bij tijd en wijle wel mooie passes zien. Bij Odd was het vooral Per Nilsson die in het oog sprong. Hij was de stofzuiger die zowat eigenhandig alle ballen uit Odds zestienmeter gebied hield.

Uit de eerste helft was duidelijk op te maken dat het om de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen ging, slechte passes en weinig kansen. Odd begon goed en verspreide het team goed over het veld, waardoor het moeilijk was voor VÃ¥lerenga om voorbij de robuuste verdedigingslinie te komen en kon in de eerste helft slechts een kans afdwingen. Allan Jepsen met een goede inworp die bij Daniel Fredheim Holm kwam die volledig vrij stond. Zijn kopbal was echter niet hard genoeg en de bal kwam terecht in de armen van keeper Jarstein. Voor Odd lieten Tchoiy en de Ornelas zien dat ze gevaarlijk uit de hoek konden komen maar keeper Arni Gautur Arason kon telkens redding brengen.

Bij aanvang van de tweede helft bleek al snel dat er niet veel verbetering zat aan te komen, de preek van beide trainers tijdens de rust had niet echt veel effect gesorteerd. Chris Joyce kreeg nog een kans vanop tien meter maar de bal ging voorlangs. Binnen het tijdsbestek van vijf minuten trapte Magne Hoseth in totaal vijf keer een corner maar telkens zonder dat die gevaar kon opleveren voor doel. Odd zorgde in de tweede helft ook niet voor spektakel, vooral op de counter waren ze ongevaarlijk. De teleurstellende match eindigde zo op 0-0, meer zat er echt niet in.

VÃ¥lerenga: Arni Gautur Arason, Jarl André Storbæk, Kjetil Wæhler, Ronny Johnsen, Tom Henning Hovi, Ardian Gashi (Levan Melkadze 46), Christian Grindheim, Allan Jepsen, Magne Hoseth, Jan Derek Sørensen (Freddy Dos Santos 59), Daniel Fredheim Holm.

Odd Grenland: Rune A. Jarstein, Steffen Hagen, Pelle Nilsson, Torjus Hansén, Tuomo Könönen (Jan Frode Nornes 81), Espen Ruud, Jan Tore Amundsen, Tommy Svindal Larsen (Trond Viggo Toresen 74), Somen Tchoyi, Fernando de Ornelas, Chris Joyce.

Gele kaarten: Kjetil Wæhler, Jan Tore Amundsen, Daniel Fredheim Holm.

Scheidsrechter: Tommy Skjerven

Toeschouwers: 11 950

Lillestrøm SK - Rosenborg BK: 3-3

Met deze wedstrijden stonden beide titelkandidaten meteen in de eerste wedstrijd al tegenover elkaar. Het werd een boeiende wedstrijd in het Åråsen Stadion. Rosenborg was de betere ploeg maar het was Lillestrøm dat de score opende. Al in de derde minuut scoorde Frode Kippe via een corner. Een corner van Robert Koren eindigde vlak bij doel, keeper Lars Hirschfeld greep naast de bal waarvan nieuwkomer Olivier Occean handig gebruik maakte om de bal in het doel van Rosenborg te werken, 2-0. Mikka Koppinen kon met een kopbal de stand op 2-1 brengen. Rosenborg kwam vanaf dan beter in de wedstrijd en zorgde ervoor dat Lillestrøm in de eerste helft geen andere kans meer kreeg.

In de 69e minuut een prachtgoal van Robert Koren vanop 18 meter, de bal kwam mooi in de kruising terecht, Hirschfeld kon er niets tegen beginnen. Rosenborg stond nu twee doelpunten achter en zou het daar niet bij laten. Het duurde tot de 81e minuut vooraleer Johnsen er via een vrije trap 3-2 van kon maken. Vier minuten later kwam er een vlotte inworp van Dorsin, Roar Strand stond klaar een kopte de bal mooi in het doel van Heinz Müller
Rosenborg had duidelijk overwicht maar Lillestrøm toonde dat het een te duchten tegenstander is. Dat geeft mooie vooruitzichten voor de rest van de competitie.

Lillestrøm: Heinz Müller – Christoffer Andersson, Frode Kippe, Anders Rambekk, Shane Stefanutto – Bjørn Helge Riise (Andreas Haddad fra 84.), Espen Søgård, Robert Koren, Khaled Mouelhi (Johan Petter Winsnes fra 81.) – Magnus Myklebust (Michael Mifsud fra 59.), Olivier Occean.

Rosenborg: Lars Hirschfeld – Bjørn Tore Kvarme, Miika Koppinen, Vidar Riseth (Alexander Tettey fra 74.), Mikael Dorsin – Roar Strand, Jan Gunnar Solli, Frode Johnsen – Daniel Braaten, Thorstein Helstad (Yssouf Kone fra 67.), Øyvind Storflor (Steffen Iversen fra 74.).

Doelpunten: 1-0 Frode Kippe (3), 2-0 Olivier Occean (15), 2-1 Miika Koppinen (20), 3-1 Robert Koren (69), 3-2 Frode Johnsen (81), 3-3 Roar Strand (84).

Gele kaarten: Robert Koren, Espen Søgård og Khaled Mouelhi, Lillestrøm, Vidar Riseth og Bjørn Tore Kvarme, Rosenborg

Scheidsrechter: Terje Hauge

Toeschouwers: 10.516

Ham-Kam – Viking: 0-0

Het spel ging gelijk op en beide ploegen kregen enkele bescheiden kansen. De beste kans voor rust kwam via Tommy Øren die Marcus Ringberg bediende maar diens poging eindigde op de dwarslat.
Tien minuten in de tweede helft kon Alexander Ødegaard de jonge Bjarnsson vrijspelen. De 17-jarige IJslander nam de bal gretig mee richting doel van keeper Rønningen maar verloor halverwege de controle over de bal. Dat gaf de verdediging bij Ham-Kam de gelegenheid om erger te voorkomen en zo bleef Bjarnsson verstoken van zijn grote moment in deze match. De matige wedstrijd eindigde zo op een brilscore.
.
HamKam: Ivar Rønningen – Steve Cooreman (Joachim Sørum fra 67.), Juha Pasoja, Knut Henry Haraldsen, Ramiro Corrales – Rune Buer Johansen, Jan Michaelsen (Vegar Bjerke fra 78.), Espen Haug, Tommy Øren – Espen Olsen, Markus Ringberg (Roman Kienast fra 59.).

Viking: Anthony Basso – Fredric Lundqvist, Peter Abelsson, Ragnvald Soma, Thomas Pereira – Birkir Bjarnasson (Trygve Lunde Åse fra 70.), Trygve Nygaard, Allan Gjerde, Øyvind Svenning – Toni Nhleko (Peter Kovacs fra 63.), Alexander Ødegaard.

Gele kaarten: Fredric Lundqvist

Scheidsrechter:  Brage Sandmoen.

Toeschouwers: 5.231

Start – Lyn: 0-0

Deze partij was eerder zwak en dat lag voor een groot deel aan de slechte staat van het veld. Fredrik Strømstad en Alex Valencia kenden hun doorbraak in eerste klasse vorig jaar en bewezen gisteren dat ze ook van plan zijn om dit seizoen te bevestigen. Strømsted bleef onvermoeibaar over het veld bewegen en kan in het begin van de wedstrijd enkele kleine kansen afdwingen. Valencia kwam verschillende keren dicht bij een doel. Bij Lyn was het Ahmad Elrich die tijdens de voorbereiding al een goede indruk had nagelaten. Op het half uur kreeg hij de beste kans toen hij helemaal vrij stond voor doel en het met een volley probeerde maar de bal net naast ging. Start domineerde in d eerste helft en gebruikte het veld goed. In de andere helft vocht Lyn zich beter in de wedstrijd en verkreeg zo veelvuldig balvoordeel zonder echter tot scoren te komen.

Start: Rune Nilssen – Steinar Pedersen, Atle Roar Håland, Bård Borgersen, Marius Johnsen – Fredrik Strømstad (Kjetil Ruthford Pedersen fra 89.), Bjarte Lunde Aarsheim (Todi Jonson fra 73.), Kristofer Hæstad – Alex Valencia, Bala Garba, Geir Ludvig Fevang.

Lyn: Johann Dahlin – Kristian Flittie Onstad, Steven Lustü, Tommy Berntsen, Lars Kristian Eriksen – Ahmad Elrich, Tomasz Sokolowski, Stefan Gislason, Henrik Dahl – Jo Tessem, Magnus Powell (Dylan Macallister fra 80.).
.
Gele kaarten: Bjarte Lunde Aarsheim, Kristofer Hæstad, Start. Ahmad Elrich, Lars Kristian Eriksen og Dylan Macallister, Lyn.

Scheidsrechter: Espen Berntsen

Toeschouwers: 8.852.

Molde – Tromsø 3-1

Een wedstrijd waarin, in tegenstelling tot de andere matchen die speeldag, veel gebeurde. Na 17 minuten viel het eerste doelpunt, Madiou Konate lobte de bal over de keeper en Stian Ohr kopte de bal mooi binnen. Tromsø kwam beter in de wedstrijd tegen het einde van de eerste helft maar geraakte niet voorbij doelman Jan Kjell Larsen.

De echte explosie kwam pas in de tweede helft. Eerst via een doelpunt. Daniel Berg Hestad kopte de 2-0 binnen in de 70e minuut. Twee minuten later kwam Konate opzetten na een pass van Berg Hestad. Konate speelde de bal mooi in het doel. Weer twee minuten later wist Ole Martin Ã…rst voor Tromsø de eer te redden door een schot vanop 20 meter.

En daar begonnen de moeilijkheden. Ã…rst scoorde namelijk terwijl doelman Larsen de scheidsrechter teken deed dat een speler van Molde neerlag op het veld. In plaats van de bal buiten de lijnen te jagen, scoorde Ole Martin het enige doelpunt voor de bezoekers. De scheidsrechter keurde het doelpunt goed. Dat was niet naar de zin van Berg Hestad die recht op Ole Martin afging en hem verbaal en fysiek te lijf ging. Verschillende andere spelers begonnen zich ermee te bemoeien en uiteindelijk draaide het uit op een ordinaire vechtpartij. Als resultaat hiervan kreeg Berg Hestad een rode kaart.

Molde: Jan Kjell Larsen – Matei Mavric, Petter Chr. Singsaas, Øyvind Gjerde, Knut Olav Rindarøy – Stian Ohr, Petter Rudi, Marcus Bakke, Daniel Berg Hestad – Toni Kallio, Madiou Konate (Denni Conthe fra 78.).

Tromsø: Kenny Stamatopoulos – Ole Andreas Nilsen, Benjamin Kibebe, Morten Pedersen, Jo Nymo Matland – Lars Iver Strand, Roar Christensen (Arash Talebinejad fra 70.), Patrice Bernier – Thomas Hafstad (Joachim Walltin fra 16.), Ole Martin Årst, Ruben Yttergård Jenssen (Stephen Ademolu fra 62.).

Doelpunten: 1-0 Stian Ohr (17), 2-0 Daniel Berg Hestad (70), 3-0 Madiou Konate (73), 3-1 Ole Martin Ã…rst (74).

Gele kaarten: Benjamin Kibebe

Rode kaart: Daniel Berg Hestad

Scheidsrechter: Svein Oddvar Moen

Toeschouwers: 6.715

Stabæk – Sandefjord: 0-0

Het werd geen doelpuntenkermis in het Nadderud Stadion. De twee nieuwkomers werden duidelijk geplaagd door zenuwen en dat vertaalde zich in hun manier van spelen dat vooral een gebeuren op het middenveld was. Stabæk was gretiger en creatiever. Tot drie keer toe had Gunnarsson een kans op een doel en als toemaatje was er de prachtkans voor Nannskog vanop vijf meter toen hij alleen tegenover keeper Espen Bugge Pettersen kwam te staan. Keeper Pettersen kon de bal mooi opvangen. Stabæk liep keer op keer tegen Pettersen op die het heel moeilijk maakte voor de aanvallers van de thuisploeg. Arnar Førsund die van Vålerenga overgekomen is, liet een zeer goede indruk na maar kende wel problemen met een dribbelvaardige Nannskog. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, de aanval van Stabæk was net iets beter maar daar stond een ijzersterke doelman bij Sandefjord tegenover.

Gele kaarten: Thorsen, Andersson, Sandefjord

Toeschouwers:  4510