Frankrijk kan zich toch plaatsen

Thomas Dubois

Frankrijk heeft zich dan toch kunnen plaatsen voor de achtste finales. De ploeg van bondscoach Domenech won met 0-2 van Togo en springt zo over Zuid-Korea dat tevreden moet zijn met de derde plaats. Togo blijft puntenloos achter.

Het was Frankrijk dat het beste aan de partij begon via het spitsenduo Henry-Trezeguet dat voor het eerst dit WK aan de aftrap kwam. Trezeguet kreeg hierbij de beste mogelijkheid, maar zijn schot ging over. Aan de overkant kon Togo sporadisch gevaarlijk zijn. Barthez keepte echter secuur en gaf een zekere indruk. Ook Ribery, die in de vorige wedstrijd nog op de bank begon, speelde sterk en zorgde voor gevaar. De volgende echte kans kwam er halverwege de eerste helft. Silvestre zag z’n schot over gaan. Even later kreeg Ribery dé kans op de openingstreffer oog in oog met Agassa, de Togolese doelman, maar de bal gaat hoog over.

Het wil maar niet lukken voor de Fransen, een poging van Malouda wordt kort voor rusten op een miraculeuze wijze gestopt door de doelman. Zo gaan beide ploegen met een brilscore de rust in.

Het eerste doelpunt viel uiteindelijk tien minuten na de rust, het was Frankrijk dat verdiend op voorsprong kwam. De jarige Vieira kan Agassa verslaan. Het gaf de Fransen moed en ze gingen naarstig op zoek naar de 2-0. Lang duurde het niet vooraleer deze op het scorebord stond. Henry kan zich goed vrij draaien en schiet het leer in doel. De assist kwam van een bedrijvige Vieira. Frankrijk probeert, maar slaagt er niet in om nog de 3-0 te scoren. Zo winnen ze verdiend en gaan ze door naar de volgende ronde. Zidane krijgt toch nog een extra wedstrijd maar zal daarin sterk uit z’n pijp moeten komen wil hij er mede voor zorgen dat Frankrijk doorstoot.