Italië zonder problemen voorbij Oekraïne

Ronny anthonis

Italië kwam na zes minuten spelen op rozen te zitten via Zambrotta en dat was nefast voor het verdere verloop van de eerste helft. Ook scheidsrechter De Bleeckere zag een bleke eerste helft, vooral van Oekraïne. Luca Toni kon de voorsprong nog uitdiepen met zijn eerste en meteen ook zijn tweede doelpunt van het WK. De man van de wedstrijd stond echter een beetje in zijn schaduw, Zambrotta scoorde gaf ook nog een mooie assist en redde een mogelijke aansluitingstreffer op de lijn. De Italianen ontmoeten in de halve finale thuisland Duitsland.

Italië kwam al vroeg in de partij op voorsprong via een hard schot van Zambrotta na mooi samenspel met Totti. De overigens heel defensief ingestelde Italianen waren gestart met slechts één spits, Luca Toni. Francesco Totti speelde in steun van Toni als spelverdeler. Oekraïne kon maar weinig imponeren en liet Italië zijn geliefkoosde spelletje spelen na de snelle goal. Chevchenko kwam in een saaie eerste helft nooit in het spel voor en leefde schijnbaar op een eiland. Het belangrijkste wapenfeit van Oekraïne was een snelle wissel, verdediger Sviderskiy verliet het veld voor spits Vorobey. De Italianen controleerden en waren vooral positioneel heel sterk.

Ook de tweede helft begon het best voor Italië met al snel een kans voor Luca Toni, hij schoot echter vanuit een te scherpe hoek. Eventjes opschudding enkele minuten later wanneer Buffon met het hoofd de paal raakt. Dat was het gevolg van een harde kopbal van Gusin, meteen het eerste gevaar van Oekraïne. Dan namen de Italianen weer het initiatief, Shovkovskiy moest eerst ingrijpen op een schot van Totti. Een foute uitwerp lokte een fout uit in het voordeel van de Italianen maar het ingestudeerde nummertje was net niet gevaarlijk genoeg. Meteen dan weer naar de overkant na een heerlijke actie van Oekraïne zag Gusev zijn schot gered door Buffon, de herneming werd door Zambrotta van de lijn gehaald. En zoals zo vaak krijg je dan meteen het deksel op de neus, dat was ook nu niet anders. Op een hoekschop kon Luca Toni zijn eerste doelpunt van dit WK binnenkoppen. 2-0 na een uur spelen, de kous leek af voor Oekraïne die nog meer pech kenden. Net na het doelpunt van Italië belandde een kopbal van Gusin tegen de lat. Het spel ging goed op en neer want ook Italië bleef gevaarlijk. Zo zag scheidsrechter De Bleeckere een strafschopfout op Camoranesi niet. Lippi greep in en haalde Camoranesi en Pirlo naar de kant, Oddo en Barone waren hun vervangers. Beide heren stonden nog maar net op het veld of de 3-0 was al een feit, dankzij een assist van een sterke Zambrotta kon Luca Toni zijn tweede van avond tegen de netten trappen.

Na het derde en verlossende doelpunt liet Italië alles op zijn beloop en werd de wedstrijd plots minder interessant na een mooi begin van de tweede helft. We springend dan meteen tien minuten verder, op tien minuten van het einde. Een goed getrapte vrije schop van Chevchenko werd evenwel knap gered door Buffon. Totti kwam nog dicht bij een vierde maar tussen twee verdediger wou hij het te mooi afwerken. Ondertussen kon Oekraïne slechts dreigen met ongevaarlijke schoten uit de tweede lijn. Buiten een kopballetje in de handen van Buffon kwamen ze niet meer. Ook de Italianen drongen niet meer aan zodat we enkel het eerste half uur van de tweede helft kunnen onthouden.