Roma en Palermo zetten ambities kracht bij

Maarten Vandenabeele

AS Roma en Palermo blijven samen over aan de kop van de klassering in de Serie A, met het maximum van de punten. Fiorentina en Lazio moeten dringend punten pakken, of ze gaan een heel zwaar seizoen tegemoet.

Thuisploeg Siena zat boordevol vertrouwen na de winst bij Chievo op de eerste speeldag. Lange tijd hielden de Bianconeri stand tegen Roma, maar de partij kantelde in het voordeel van de Giallorossi na een lichte rode kaart voor Brevi, na een handgemeen met De Rossi. 2 minuten na de pauze profiteerden de bezoekers van het numerieke overwicht. Taddei (foto), ex-Siena, zette zijn ploeg op voorsprong: 0-1. Na 70 minuten wist Pizarro de 0-2 binnen te prikken. Frick kon milderen tot 1-2 op 3 minuten van het einde, maar op de counter kon invaller Okaka de zege veilig stellen voor de Giallorossi: 1-3.

Palermo ging knap winnen in het Stadio Olimpico van Lazio. Dankzij Di Michele (foto) en doelman Agliardi mochten de Rosaneri met 0-2 gaan rusten. Di Michele scoorde 2 keer en in de slotfase van de eerste helft hield Agliardi enkele gemaakte doelpunten uit zijn kooi. Lazio probeerde zich na de pauze terug in de wedstrijd te knokken maar verder dan de aansluitingstreffer van Rocchi kwamen de Biancocelesti niet.

Livorno won de Toscaanse derby van Fiorentina, dat door de nederlaag op -19 blijft staan. Voor de zoveelste keer was Cristiano Lucarelli de held van de thuisploeg, met zijn winnende doelpunt in de 56e minuut. In de laatste minuten kreeg Pasqual bij de bezoekers nog rood na protest.

Udinese herstelde zich na de nederlaag op de openingsspeeldag en won van Torino met 2-0. Een doelpunt voor rust van Di Natale (foto) en na de pauze van Felipe bezorgden de thuisploeg een verdiende overwinning.

Ascoli en Messina hielden het bij een puntendeling. Een doelpunt van Riganò leek de Sicilianen lange tijd 3 punten te bezorgen maar in de slotfase verloren de bezoekers Parisi met rood en wist Perrulli nog een punt te redden voor Ascoli: 1-1.

Ook Empoli - Chievo eindigde op 1-1. Mandelli bracht Chievo al na een kwartier op voorsprong maar 3 minuten later mocht Luciano al naar de kant met zijn tweede gele kaart. Met zijn tienen moesten de bezoekers enkel de gelijkmaker van Vannucchi toestaan.

Catania en Atalanta, 2 nieuwkomers, kwamen in het onderlinge treffen niet tot scoren: 0-0.