Zwarte avond voor Noorse ploegen

viki meeuwis

Gisterenavond werden de eerste kwartfinales afgwerkt in de Royal League. In tegenstelling tot vorig jaar werden deze nu afgewerkt in slechts een wedstrijd. Hiertoe werd besloten om de format van de Royal League aantrekkelijker te maken. VÃ¥lerenga nam het thuis in het Bislett stadion op tegen het Zweedse Helsingborgs. VÃ¥lerenga begon als favoriet aan de wedstrijd. In Denemarken ontving Brøndby het Noorse Brann.

Vålerenga IF – Helsingborgs IF: 1-2

Vålerenga begon gehavend aan de wedstrijd en moest zowel Freddy dos Santos, Christian Grindheim als Kjetil Wæhler, allen geveld door de griep. De ploeg uit Oslo had lange tijd de leiding met 1-0 maar kon die voorsprong uiteindelijk niet vasthouden. In de loop van drie minuten, net voor het einde van de wedstrijd slaagde Helsingborgs er alsnog in om twee doelpunten te maken en zo de overwinning weg te kapen.
Nochtans was de wedstrijd goed begonnen voor Vålerenga. Glenn Roberts wist de bal al na tien minuten in doel te werken. Op het kwartier kwam Gustaf Andersson op de proppen met een gevaarlijke bal maar Øyvind Boltof, in het doel van Vålerenga, wist zijn netten schoon te houden. De thuisploeg kwam ei zo na op een 2-0 voorsprong via Roberts maar doelman Andersson was alert. Kort voor de pauze zag Helsingborg Babis Stefanidis uitvallen met een rode kaart wegens te hevige protesten.

Na de pauze waren het de bezoekers die het dichtst bij een doelpunt kwamen. Anderssons schot kon zeven minuten in de tweede helft een schot op doel richten maar de bal eindigde op de paal. VÃ¥lerenga begon terug meer in de wedstrijd te komen maar kon nooit echt meer voor gevaar zorgen. En zo werd een oude voetbalwet wederom waarheid; als een ploeg controle heeft over het spel, countert de tegenstander en scoort. Invaller Olsson kon de 1-1 binnenwerken tien minuten voor het einde. Slechts enkele minuten later kon Karekezi de bal in doel schieten en bracht zo Helsingborg op 2-1 voorsprong. Het was zeker geen verdiend resultaat maar zo gaat het in het voetbal.

VÃ¥lerenga: Øyvind Bolthof, Jarl André Storbæk, André Muri, Ronny Johnsen, Allan K. Jepsen, Alexander Mathisen (’20 Førsund), Thomas Holm, Jørgen Jalland, Morten Berre, Glenn Roberts, Daniel Fredheim-Holm (’57 Strømnes, ’75 Lange)

Helsingborg: Daniel Andersson, Erik Wahlstedt, Marcus Nilsson, Fredrik Björck, Franco Miranda (’78 Olsson), Babis Stefanidis, Andreas Jakobsson, McDonald Mariga, Fredrik Svanbäck (’68 Dahl), Olivier Karekezi (’88 Landgren), Gustaf Andersson

Doelpunten: Roberts (‘9 ; 1-0), Olsson (’79 ; 1-1), Karekezi (’82 ; 1-2)

Gele kaarten: Stefanidis, Johnsen,

Rode kaarten: Stefanidis

Scheidsrechter: Claus Bo Larsen (DEN)

Toeschouwers: 2.193

Brøndby IF – SK Brann: 3-0

SK Brann speelde een slechte wedstrijd gisterenavond. Brøndby domineerde de match en won verdiend. Op het half uur was het duidelijk dat het bij de bezoekers niet wou vlotten. Brøndby bleef aandringen bij Brann viel het middenveld geheel stil. Dat was de kans voor Morten “Duncan” Rasmussen om de aanval in te zetten. Hij kwam helemaal alleen voor keeper HÃ¥kon Opdal te staan. Die greep naar de bal maar speelde in plaats daarvan op de man wat  hem meteen een rode kaart opleverde en een strafschop voor Brøndby. Die werd netjes omgezet in een doelpunt door de Zweed Martin Ericsson. Invaller Thorbjørnsen, die erin kwam ten koste van Sæterness, was kansloos. Beide ploegen gingen met 1-0 de rust in.

Na de pauze maakte Brann een frissere indruk. Gedurende een tijdje was de samenwerking tussen Martin Andresen en Torstein Helstad heel goed maar ook zij slaagden er niet in om die kansen in een doelpunt om te zetten. Brøndby keek niet lijdzaam toe en kwam beter en beter in de wedstrijd. Thorbjørnsen moet verschillende keren redding brengen maar kon niet verhinderen dat de Denen na 68 minuten aan de leiding gingen. Duncan Rasmussen stond het best geplaatst bij de corner en kon de bal makkelijk in doel mikken. Tien minuten later kwam Brøndby opzetten in de zestien meter. De verdediging van Brann slaagde er niet in om de bal weg te werken en toen de bal bij Katongo terecht kwam kon die vanuit een scherpe hoek de bal alsnog in doel werken. Nog een goede tien minuten later kon Ardian Gashi gaan douchen toen hij zijn tweede gele kaart van de avond pakte. Dat was meteen ook de laatste echte actie in de wedstrijd. Brøndby won verdiend.

Het werd een zwarte avond voor de Noorse ploegen. Alle hoop en druk rust nu op Lillestrøm dat het zondag opneemt tegen het Deense OB dat het voordeel heeft dat het thuis speelt. De andere kwartfinale vindt plaats in de Borås Arena waar de Zweedse landskampioen Elfsborg hun Deense tegenhanger FC Kopenhagen ontvangt.

Brøndby IF: Stefan Andersen, Thomas Rytter, Per Nielsen, Mark Howard (’78 Kildentoft), Morten Rasmussen, Martin Spelmann (’82 Olsen), Martin Ericsson, Marcus Lantz, Mike Jensen, Morten D. Rasmussen (’72 Agger), Christopher Katongo

SK Brann: Håkon Opdal, Bjørn Dahl, Olafur Ørn Bjarnason, Armann Bjørnsson, Erlend Hanstveit, Cato Guntveit (’68 Huseklepp), Martin Andresen (’75 Monkam), Petter Vaagan Moen, Ardian Gashi, Thorstein Helstad, Bengt Sæternes (’27 Thorbjørnsen)

Doelpunten: Ericsson (’27 ; 1 -0 pen.), M.D. Rasmussen (’67 ; 2-0), Katongo (’69 ; 3-0)

Gele kaarten: Gashi

Rode kaarten: Gashi

Scheidsrechter: Martin Hansson (ZWE)

Toeschouwers: 5.471