Hoe is het met Moumouni Beli Dagano?

Philippe Crols
| 0 reacties
Hoe is het met Moumouni Beli Dagano?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Moumouni Beli Dagano, nog niet zo heel lang geleden maakte hij het mooie weer in ons land. Na zijn goede periode bij Germinal Beerschot en Racing Genk hoorden we eigenlijk nog maar bitter weinig van de Burkinees. Waar speelt hij ondertussen? Doet hij het goed? Maar weinigen die het weten. Voetbalkrant schetst het verhaal van Moumouni Dagano sinds zijn komst naar België.

België leert Dagano kennen

De Burkinees Moumouni Dagano is een nobele onbekende als hij aan het seizoen 2000-2001 begint bij Germinal Beerschot. De grote stevige spits valt in eerste instantie vooral op door zijn onvoorspelbaarheid. Hij slaagde er zonder moeite in om de moeilijkste kansen de nek om te wringen terwijl hij langst de andere kant de meest onmogelijk geachte dingen voor mekaar kreeg. Hij speelde in dat eerste jaar voor de fusieclub 25 wedstrijden en scoorde al negen maal en leidde mede daardoor Germinal Beerschot naar een knappe zesde plaats. Dat ging niet onopgemerkt voorbij in de Belgische eerste klasse.

De grote doorbraak

De spits versierde al meteen een mooie transfer in de zomer van 2001. Mogelijk was de overstap naar Racing Genk een van de beste dingen die hem op dat moment kon overkomen, achteraf gezien toch. De Limburgers bouwden volop aan een nieuwe ploeg. Het seizoen daarvoor waren ze immers pas als elfde over de meet gekomen. Al snel bleek echter dat het tijdens het seizoen 2001-2002 wel in mekaar ging passen. Dagano werd in de aanvalslinie gesteund door Wesley Sonck. Achter dat tweetal stond ene Josip Skoko. Deze driehoek werd er een die overal gevreesd werd.

Dagano zelf scoorde samen met Sonck aan de lopende band. De lange spits van Racing zou in dertig wedstrijden de bal twintig keer tegen de netten weten te werken. Zijn maatje Sonck deed met dertig nog wat beter, maar Dagano was zeker niet minder belangrijk in het elftal van Vergoossen. Mede dankzij hem wordt Genk dat seizoen voor de tweede maal in zijn bestaan landskampioen. Dagano zelf eindigt hoog in referendums als Profvoetballer van het Jaar en Gouden Schoen, maar moet telkens maatje Sonck laten voorgaan. De Ebbenhouten Schoen mag hij dat jaar wel op zijn palmares schrijven.

Daarna moest het seizoen van de bevestiging komen voor Genk en Dagano. Dat kwam er niet helemaal uit. De Champions League eiste veel van de Genkenaren en Dagano had regelmatig af te rekenen met mysterieuze ziektes. Opvallen in de Champions League lukte daardoor eigenlijk ook niet echt. Of toch wel, want menig voetballiefhebber zal de fenomenabele misser van de spits in Roma nog wel voor de geest kunnen halen. Dagano zou dat jaar nog wel zestien keer scoren, maar het draaide niet als het jaar voorheen.

Frankrijk voor België

Tijdens de zomer van 2003 stuurde Dagano aan op een transfer en dat gebeurde uiteindelijk ook. Hij werd verkocht aan het Franse Guingamp. Sommige bronnen beweren dat hij voor zo’n 1,8 miljoen van de hand werd gedaan.

Dat eerste seizoen in Frankrijk was voor Dagano niet echt slecht. Hij maakte acht goals in 31 wedstrijden en werd daarmee topschutter van zijn ploeg. Met vijf assists was hij ook daarin de meest succesvolle van EA Guingamp. Toch kon hij de ploeg niet behoeden voor degradatie. De tweede klasse in Frankrijk leerde Dagano ook al snel kennen. Hij zou er dertien keer tot scoren komen. Het seizoen daarna plukte eersteklasser Sochaux hem weg en dat voor maar liefst drie miljoen euro.  

Opnieuw in de Franse hoogste klasse gekomen deed Dagano het opnieuw niet slecht. Hij scoorde zeven keer in ruim dertig wedstrijden. Niet echt veel voor een spits, maar een vlot scorende aanvaller is Dagano nooit geweest.

Dit seizoen staat Sochaux op een mooie derde plaats, maar het dankt die goede positie niet echt aan Dagano. Hij stond dit seizoen amper twee keer in de basis en speelde tot dusver slechts 225 minuten. Scoren deed hij ook nog niet dit seizoen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties