Real en Barça zij aan zij, Valencia uitgeteld

Tonnelier Caroline

In de Spaanse titelstrijd geven Real Madrid en FC Barcelona elkaar voorlopig geen duimbreed toe. Beide teams wonnen gisterenavond hun partij en blijven dus zij aan zij aan de leiding van de Primera División.  Valencia moet definitief afhaken in de titelstrijd. Villa & co gingen immers op eigen veld met 2-3 onderuit in het burenduel tegen Villarreal.  De kloof met de top-twee bedraagt daardoor zeven punten met amper twee matchen te spelen.

Real Madrid kreeg het bezoek van Deportivo La Coruña, dat alleen nog voor de eer en de premies voetbalt.  Toch kwamen de Galiciërs gemotiveerd aan de aftrap en maakten het Real zeker niet makkelijk.  De Koninklijke nam de wedstrijd snel in handen, maar Depor liet dit niet zomaar gebeuren. Het was wel de thuisploeg die bij zowat de eerste kans van de wedstrijd op voorsprong kwam. Sergio Ramos zorgde in de rebound voor de openingstreffer. In de eerste helft kreeg Beckham nog een paar kansen, maar het bleef 1-0 tot de rust.  Na de pauze kwam Deportivo al snel op gelijke hoogte via Capdevila.  Real reageerde echter onmiddellijk met de 2-1 van Raúl, die gisteren zijn 605e officiële partij speelde en zo het record van Gento evenaarde. Het bleef spannend, tot Van Nistelrooy een kwartier voor tijd profiteerde van een mistasten in de Galicische verdediging.  De 3-1 overwinning kwam niet meer in gevaar en zo blijft Real Madrid dus minstens een week langer leider.

FC Barcelona ontving in Camp Nou Getafe, de ploeg die de Catalanen vernederde in de beker. We mochten dan ook een pittig duel verwachten en Ronaldinho zette met een treffer in de openingsminuten meteen de toon.  De supporters hoopten op een afstraffing, maar die kwam er helemaal niet.  Barcelona was wel duidelijk de betere ploeg en kreeg verschillende kansen, maar doelpunten kwamen er niet meer.  In de 39e minuut kregen we een keerpunt, met de uitsluiting van Ronaldinho wegens natrappen.  Tijdens het eerste kwartier na de pauze was er nog niet veel te merken van de Catalaanse numerieke minderheid, maar naarmate de tweede helft vorderde kwam Getafe steeds beter in de partij.  Vooral tijdens de laatste minuten was het met kansen van Pachón en Casquero nog bibberen voor het thuispubliek, maar de drie punten bleven in Barcelona.  De blaugranas blijven zo co-leider na alweer een moeilijke klip omzeild te hebben.

Valencia nam het in het eigen Mestalla op tegen buur Villarreal.  De thuisploeg moest winnen om zijn titeldroom levendig te houden, Villarreal moest de drie punten pakken om mee te blijven strijden voor een Europees ticket.  Valencia begon het best aan de partij en kreeg verschillende kansen, maar kon slechts één keer scoren.  Villa bracht zijn team op voorsprong. Na dit doelpunt keerde de wedstrijd en het was nu Villarreal dat de wedstrijd in handen nam en een kwartier na de 1-0 op gelijke hoogte kwam via Forlán.  Valencia probeerde nog voor rust te reageren, maar slaagde daar niet in.  Na de pauze duurde het even voor de thuisploeg weer goed in de wedstrijd zat en die betere periode was van korte duur.  De bezoekende coach Pellegrini bracht Tomasson in en die trof bij zijn eerste baltoets meteen raak.  Twee minuten voor het einde besliste Forlán op de tegenaanval de wedstrijd helemaal.  Moretti zorgde in blessuretijd wel nog voor de 2-3, maar een gisterenavond weinig efficiënt Valencia moest zich bij de nederlaag neerleggen.  Villarreal wipt dankzij deze zege (voorlopig?) over Atlético naar de zesde plaats.