EK -21: Engeland, één van de favorieten

Luc Goderis
| 0 reacties
EK -21: Engeland, één van de favorieten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Engeland hoopt de successen uit de jaren tachtig te evenaren nu ze zich als één van de favorieten hebben geplaatst voor de eindronde in Nederland.  In 1982 zette het team met spelers als Steve McMahon en Mark Hateley Spanje, met grote beloften Emilio Butragueno en Manuel Sanchis, aan de kant. Twee jaar later bleef Engeland titelhouder en de huidige selectie hoopt onder Stuart Pearce de heldendaden van 23 jaar geleden te kunnen herhalen.

Het geloof in eigen kunnen werd alleen maar aangewakkerd door de indrukwekkende manier waarop Duitsland in de play-offs werd uitgeschakeld.  Het nu al legendarische afstandsschot waarmee Leighton Baines de eerste wedstrijd in Coventry besliste zal hij waarschijnlijk nooit meer nadoen.  Theo Walcott maakte tijdens de terugwedstrijd in Leverkusen twee prachtige doelpunten.  Hij toonde nog eens aan waarom Sven-Göran Eriksson hem vorige zomer had opgenomen in zijn selectie voor het WK in Duitsland.

Walcott was ook al een belangrijke figuur in groep 8.  Drie minuten na zijn debuut op dit niveau scoorde hij een eerste keer voor Jong Engeland, maar de Engelsen beleefden toch een haperende start.  Het bleef tegen Moldavië steken op 2-2.  Dat resultaat hield in dat Engeland in Zwitserland een overwinning nodig had om door te gaan. De beslissing viel pas in de 88e minuut.  Pas toen scoorde James Milner het vijfde doelpunt op een avond vol dramatiek.  Johan Vonlanthen en Tranquillo Barnetta hadden de vroege doelpunten van Walcott en David Nugent immers ongedaan gemaakt.

Stuart Pearce beschikt over een selectie die overloopt van snelheid en techniek.  Behalve Walcott was ook doelman Scott Carson al van de partij tijdens het WK in Duitsland.  Hij is het betrouwbare sluitstuk achter de defensie waarin vleugelverdedigers Baines en Micah Richards acteren, samen met het sterke centrale duo Anton Ferdinand en Steven TaylorTom Huddlestone is meestal de centrale man op het driemansmiddenveld waar ook aanvoerder Nigel Reo-Coker en Milner opereren.  Op de vleugels lopen afwisselend grote talenten als Wayne Routledge, Ahsley Young, David Bentley en Gabriel Agbonlahor die de centrale aanvallers Nugent en Matt Derbyshire ondersteunen.  Met de keuze uit zoveel aanvallend talent is het geen verrassing dat Engeland één van de grote favorieten is op het EK voor beloften.

Prestaties op het eindtoernooi :

1974 : halve finalist
1982 : winnaar
1984 : winnaar
1986 : halve finalist
 
De selectie :
 
Doel : Ben Alnwick (Tottenham), Scott Carson (Liverpool), Joe Hart (Manchester City).
 
Verdediging : Leighton Baines (Wigan), Gary Cahill (Aston Villa), Anton Ferdinand (West Ham Utd), Justin Hoyte (Arsenal), Nedum Onuoha (Manchester City), Liam Rosenior (Fulham), Steven Taylor (Newcastle Utd), Peter Whittingham (Cardiff City).
 
Middenveld : David Bentley (Blackburn Rovers), Tom Huddlestone (Tottenham), James Milner (Newcastle Utd), Mark Noble (West Ham Utd), Nigel Reo-Coker (West Ham Utd), Kieran Richardson (Manchester Utd), Wayne Routledge (Tottenham).
 
Aanval : Matt Derbyshire (Blackburn Rovers), Leroy Lita (Reading), David Nugent (Preston North End), James Vaughan (Everton), Ashley Young (Aston Villa).
 
Morgen : hoop van de natie ligt bij Jong België 
 
Ons EK-dossier :
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties