EK -21: Vertonghen: 'Tegen Nederland in de finale'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
EK -21: Vertonghen: 'Tegen Nederland in de finale'
Foto: © SC

Vanuit Drachten    

Hij is 20 jaar en speelde de afgelopen maanden als verdedigende middenvelder voor het Nederlandse RKC Waalwijk. Volgend seizoen hoopt hij bij Ajax voldoende speelgelegenheid te krijgen, maar momenteel is hij nog actief op het EK -21. Jan Vertonghen staat op de rand van de grote doorbraak, maar mist zaterdag wel de wedstrijd tegen zijn Nederlandse ploegmaats. "Jammer, misschien kom ik ze in de finale nog wel tegen", aldus Vertonghen.

Gelijkspelletje

Met een puntendeling is België zeker van een plaats in de finales en een ticket voor de Olympische Spelen. De Nederlands inbreng in de Belgische selecties zorgt alvast voor de nodige speculaties. "Straks stuur ik een smsje met ‘Gelijkspelletje?’. Het zou ons goed uitkomen", grapt Vertonghen. "We willen allebei wel winnen, maar als het vijf minuten voor tijd nog 0-0 is gaan we niet meer voor de aanval kiezen." Zelf zal de Oost-Vlaming de wedstrijd vanuit de tribune moeten volgen. "Spijtig, al is het misschien wel goed dat ik wat kan rusten. Ik begin de vermoeidheid te voelen, zeker na de zware terugronde waarin ik 30-35 matchen heb gespeeld."
 
De volgende ronde is in zicht en België wordt door de Nederlanders als kandidaat-toernooiwinnaar aanzien. Zo ver wil Vertonghen nog niet op de feiten vooruit lopen. "We moeten eerst de halve finale halen en dan kunnen we verder kijken naar de finale. Over de Olympische Spelen zijn we nog niet bezig. Het EK leeft veel meer in de groep. De Spelen zijn mooi om mee te maken, maar dat is nog veraf", blijft hij nuchter.
 
In tegenstelling tot de Rode Duivels staat er bij de beloften wel een organisatie op het veld. "Wij zijn misschien meer perfectionistisch, maar je mag niet vergeten dat Portugal 1 veel beter is dan Portugal 2", nuanceert Vertonghen. "Beide groepen zijn gemotiveerd, bij de beloften komt het er alleen beter uit. Deze generatie is technisch wel iets beter. Vroeger speelde België alleen op mentaliteit en organisatie. Nu komt daar techniek bij."

Ajax
 
Als zijn eigen voetbaltoekomst ter sprake komt, houdt Vertonghen de voetjes op de grond. De boomlange verdedigende middenvelder keert na zes maanden RKC Waalwijk terug naar Ajax. "Ik ga proberen een basisplaats te versieren. Ik wil het liefst van al bij Ajax voetballen. Ik heb er nooit over nagedacht dat ik voetballer zou worden. Toen ik dit jaar in de A-kern van Ajax zat en speelminuten kreeg, voelde ik me voor het eerst écht voetballer. Als kleine jongen had ik ook nooit een speler waar ik naar opkeek."
In eigen land werd de naam Jan Vertonghen pas na België – Portugal aan het voetbal gelinkt. "Ik heb na de wedstrijd veel reacties gehad. Ik ben er niet op gefocust, maar het is leuk om bekender te zijn en meer waardering te krijgen. Gelukkig ben ik niet meer ‘de jongen die per ongeluk een wereldgoal maakte bij de reserven van Ajax’", reageert Vertonghen op zijn toegenomen bekendheid. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties