EK -21: Pocognoli schiet België naar Peking

Steurbaut Kersten

Vanuit Heerenveen

België heeft zich na een 2-2 gelijkspel tegen Nederland geplaatst voor de halve finales van het EK -21. Sebastien Pocognoli schoot België na 70 minuten naar de halve finale in Arnhem. Daar ontmoet het woensdag Servië.

Portugal zal België en Nederland vervloeken. De Portugezen waren ervan overtuigd dat beide ploegen het op een akkoordje gingen gooien met een gelijkspel. Het Portugese doemscenario kwam nog uit ook. Een gelijke stand na 70 minuten en twee ploegen die zich nadien spaarden. Alleen Otman Bakal leek nog even dwars te willen liggen. Gelukkig werd zijn doelpoging in hoekschop gekeerd.

Na 45 minuten zag het er nochtans niet goed uit voor België. Ondanks een vroege voorsprong keek België aan tegen een 1-2 achterstand. Op hetzelfde moment stond Portugal 0-2 voor in Groningen en was België uitgeschakeld. De Jonge Duivels slaagden er nooit in om een antwoord te vinden op het enthousiaste Nederlandse voetbal. Royston Drenthe op kop. De middenvelder van Feyenoord dolde met de Belgische verdediging – hij koppelde inzet aan dribelvaardigheid, loopvermogen, snelheid en een goede passing – en werd daarvoor beloond met een mooi doelpunt op vrije trap. 1-2 voor Nederland.

Een klein half uur eerder stond Jong Oranje nog een doelpunt achter. Kevin Mirallas rondde een aanval uit het boekje, via Tom De Mul en Anthony Vanden Borre, knap af met een slim knikje over Kenneth Vermeer. De Belgische euforie duurde echter niet lang. Vier minuten na de openingstreffer schoof Maceo Rigters na een even mooie aanval de gelijkmaker binnen op aangeven van een bedrijvige Ryan Babel. Gelukkig voor België misten diezelfde Babel en Rigters twee opgelegde kansen of het Belgische EK-sprookje was voor de rust al uitverteld.

Van het dartele Nederlandse voetbal tijdens het eerste bedrijf bleef er tijdens de tweede helft niet veel meer over. Jong Oranje kwam er nog wel gergeld uit via een snelle tegenstoot, maar speelde weinig echte kansen bij elkaar. Daniël De Ridder kwam het dichtst bij de 1-3, maar het schot van de rechtsmidden spatte uiteen op de vuisten van Bailly. Ook langs Belgische zijde bleef het aantal doelpogingen beperkt en leek de uitschakeling nabij. In 70e minuut achtte echter Sebastien Pocgonoli zijn moment gekomen. De verdediger van Genk dweilde de linkerflank af en schoot hard voorbij Vermeer in doel. De tickets naar Peking mogen besteld worden! [AN]