Spurs en Everton winnen, Sunderland gelijk

Kevin Vanbuggenhout

Ook al spelen de topploegen pas op zondag, zaterdag stonden er ook al een aantal aantrekkelijke wedstrijden op het menu in de Premier League. Tottenham en Everton wonnen buitenshuis. Sunderland en Aston Villa speelden gelijk.

Portsmouth - Tottenham Hotspurs 0-1
Portsmouth doet dit seizoen mee voor de Europese plaatsen. In zijn laatste vijf thuiswedstrijden kwam Portsmouth wel viermaal niet tot scoren. Tegen Tottenham verliep de start moeizaam. De Spurs waren gevaarlijker in de eerste helft. Portsmouth kon Tottenham pas laat in de wedstrijd een beetje naar achter duwen. Nugent kopte een hoekschop van Kranjcar rakelings over. Negen minuten voor affluiten deelde Berbatov Portsmouth een tik uit. De Bulgaar tikte een voorzet van Lennon binnen: 0-1. Tottenham eindigde sterk en Defoe schoot nog tegen de paal. Tottenham won verdiend op het veld van Portsmouth. Voor Portsmouth was het de eerste thuisnederlaag, voor Tottenham de eerste uitzege. Portsmouth is nu zevende, Tottenham geraakt stilaan uit het slop.

West Ham United - Everton 0-2
Enkele dagen geleden verloor West Ham nog van Everton in de League Cup. West Ham was dus uit op revanche. In de strijd om de Europese plaatsen in de competitie was dit ook een belangrijk duel. De aanvangsfase verliep evenwichtig. Via Dean Ashton ging West Ham toch meer doelgevaar creëren. In de blessuretijd van de eerste helft was het toch Everton dat de leiding nam. Arteta bereikte Cahill, die kopte de bal terug voor doel en Yakubu kopte binnen: 0-1. In de tweede helft kwam West Ham niet meer met een scherpe reactie op de proppen. Everton kwam ook steeds dichter bij een doelpunt op de tegenaanval. In blessuretijd werd het dan ook 0-2. De ingevallen Johnson bezegelde het lot van West Ham. De thuisploeg werd genekt door een doelpunt in de blessuretijd van elke helft. West Ham staat tiende en heeft acht punten minder dan Everton. De Toffees bekleden nu de zesde plaats.

Sunderland - Aston Villa 1-1
Sunderland hing helemaal achteraan in het klassement en moest voor de drie punten gaan. Sunderland begon ook overtuigend aan de partij en dat leverde al snel een doelpunt op. Higginbotham buffelde een hoekschop van Wallace in doel. Aston Villa reageerde en voerde langzaam maar zeker de druk op. Bij momenten was het alle hens aan dek voor Sunderland. Aan de rust stond het echter nog steeds 1-0. In de tweede helft leek Aston Villa door zijn beste krachten heen te zitten. Een vrijschop zorgde voor gerechtigheid. Maloney krulde een vrije trap enig mooi in de winkelhaak en zo werd het 1-1. Diep in blessuretijd kopte Collins de bal nog tegen de netten, maar het feestje van Sunderland ging niet. De ref keurde het doelpunt af voor een fout op de keeper. Na een al bij al billijk gelijkspel neemt Sunderland de 17de plaats in. Aston Villa staat nu achtste met 28 punten.