Granatkin Memorial: België verslaat Oekraïne

Nico Wieme

Van 4 tot 14 januari vindt in het Russische Sint-Petersburg de Granatkin Memorial plaats, een international juniorentornooi. Ook België neemt daaraan deel.

Op dag 2 van het tornooi versloegen de jonge Rode Duivels Oekraïne met het kleinste verschil. Simons scoorde in de laatste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Vladov (Oekraïne) en Hustinx (België) werden uitgesloten.

Yuriy Moroz, hoofdcoach van Oekraïne, was tevreden met het geleverde spel van zijn ploeg, maar uiteraard niet met de uitslag. Toch was hij ook kritisch voor zijn spelers. “Ik houd een slecht gevoel over aan deze wedstrijd. De scheidsrechter had gelijk bij de rode kaart van Vladov. Voetbal is een teamsport en we hadden als team moeten spelen tot het einde.”

Niets dan tevredenheid uiteraard bij de Belgische coach, Marc Van Geersom. “In onze groep zijn alle ploegen aan elkaar gewaagd. Oekraïne is een zeer sterke tegenstander en het was moeilijk om tegen hen te spelen. Wij hadden echter meer geluk en wonnen de wedstrijd. Ik ben blij met het resultaat. We moeten echter stoppen met aan deze zege te denken, we moeten ons nu richten op de volgende match.”

In dezelfde groep als België won Polen met 2-1 van Turkije. De Turken kwamen na vijf minuten op voorsprong langs Sumer, maar de Polen zetten de scheve situatie nog recht. Daarvoor zorgden Trznadel na tien minuten en Zakrzewski één minuut voor affluiten. Opvallend is dat ook in deze wedstrijd weer twee rode kaarten vielen: bij de Turken werden Yilmaz en Sumer van het veld gestuurd.

In groep A versloeg Slovakije Finland met 3-1. De Slovaken zaten al na één minuut op rozen na een doelpunt van Guldan. Jakubek en Luptak dikten voor de rust nog verder aan. De Finnen redden de eer in de tweede helft met een goal van Ingves. Ook hier kreeg een speler de rode kaart te zien: Gajdos van Slovakije mocht al na 36 minuten de douches opzoeken. In de andere wedstrijd haalden de Russen het van hun Wit-Russische buren met 0-3. Twee doelpunten van Smolov en eentje van Dzagoev bezegelden het lot van Wit-Rusland. Opvallend: er vielen geen uitsluitingen in deze wedstrijd.