Analyse Maazou : de zoveelste in het rijtje?

Jelle Vereecke
| 3 reacties
Maazou : de zoveelste in het rijtje?
Foto: © SC

Lokeren liet dit weekend weer een nieuwe voetballer uit het zwarte continent debuteren. De club wil niet afwijken van deze koers.

Beter gezegd : Willy Verhoost, de man met de sigaar, blijft geld puren uit Afrika. Via zogenaamde satellietploegen en academies is de sportief directeur voortdurend bezig met jonge Afrikaanse spelers. Tot ergernis van vele Belgische voetballiefhebbers dropt Verhoost Afrikaanse spelers in de kern van Sporting Lokeren. Verhoost heeft zo wel al enkele zwarte parels ontdekt, of waren dit gewoon toevalstreffers?

De club uit het Waasland heeft al enkele voltreffers behaald dankzij Verhoost. Elos Elonga Ekakia en Souleymane Youla waren twee zo'n spelers. Zij zouden later naar RSC Anderlecht trekken. Youla ging zelfs internationaal en belandde bij OSC Lille. Nzelo Lembi, de verdediger die zeven jaar lang de rots in de branding was bij Club Brugge werd ook overgenomen van Lokeren. Daarna vertrok de Congolees naar Duitsland. Sambegou Bangoura heeft het tot in Engeland geschopt. De succesverhalen van Adekamni Olufade en Aristide Bancé zijn ook bekend.

Het is duidelijk dat de spelers goed opgevangen worden in Lokeren, een multiculturele stad. De Afrikanen voelen zich er meteen thuis en zijn blij dat ze naar België zijn gehaald. Er zijn er minder die het in het voetbal ook ver geschopt hebben, maar bovenstaande voorbeelden waren toch nog enigszins hoopgevend voor het Lokerse bestuur. De Afrikanen met de juiste mentaliteit en met het juiste doel, doorbreken in Europa, krijgen genoeg vertrouwen in het Waasland.

Na het mindere seizoen van vorig jaar werd er getwijfeld. Het was ook een tijdje geleden dat er nog eens een Afrikaan echt doorbrak. Aristide Bancé was nog een enkele witte merel die een half seizoen de pannen van het dak speelde bij Lokeren, maar verder rendeerde de Afrikapolitiek niet meer. Er werd met veel modder gegooid naar Willy Verhoost, ook door de Lokerse supporters en zelfs zijn dikke vriend Roger Lambrecht leek Verhoost liever kwijt dan rijk. Toch werd de verbinding niet definitief afgesloten.

Tsholola Tiko kwam over uit Zuid-Afrika en lijkt wel een degelijke speler voor een Belgische eersteklasser. De Congolees is dan ook al een eerder ervaren speler. Maar met Mohamed Camara Yali-Yali, Mamadou Sakho en Ouwo Moussa Maazou werden weer enkelen jonge Afrikanen aangetrokken. Hun komst werd met kritiek onthaald, maar zaterdagavond maakte een van deze Afrikanen een geslaagd debuut in de Jupiler League.

Ouwo Maazou is 19 jaar en was pas sinds vrijdag speelgerechtigd geraakt De Nigerees hoorde pas op de matchdag dat hij zou starten en was vanzelfsprekend nerveus. 'De druk was aanwezig. Maar ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen tot deze overwinning. Ik heb me heel goed geamuseerd en ben tevreden over mijn debuut.' Maazou liet staaltjes zien van zijn snelheid, kopbal- en duelsterkte en techniek. De spits uit Niger woog op de defensie en hield de bal goed bij en was zo nuttig voor het team.

Afwachten of de jonge Nigerees volgend weekend weer start en op lange termijn, of hij doorbreekt in de nationale competitie.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties