Wordt Manchester United Starbucks United?

Rita De Meyer
Wordt Manchester United Starbucks United?
Foto: © SC

In 1992 startten de beste Engelse voetbalploegen de Premier League op. De start van het verder groeiende professionalisme. Zestien jaar later komen er 62 procent meer toeschouwers naar de stadions, maar is het allemaal wel zoveel beter als toen?

Matthew Bazell vindt alvast van niet. In zijn boek 'Theatre of Silence – The Lost Soul of Football' gaat hij dieper in op de veranderingen die het voetbal heeft ondergaan sinds de invoering van de Premier League. Het populaire spelletje is veranderd van sportief vermaak voor het publiek tot een commerciële carroussel die in eerste instantie de clubs rijker moet maken.

 

Betalen we te veel geld om de overbetaalde supersterren aan het werk te zien? Moeten we onze clubkleuren zomaar verkopen aan een bedrijf dat gewoon winst wil maken en kijken we binnen vijf jaar met z'n allen naar Starbucks United tegen Puma Athletic?

 

Voetbalstadions in Europa maken in Europa ruimte voor comfortabele tempels, waar we naast voetbal ook aan onze andere behoeften kunnen bevredigen. Ongetwijfeld geen slechte zaak, maar moet dit allemaal ten koste gaan van de ziel van het voetbal?

 

Bazell gaat in zijn boek geen enkel controversieel punt uit de weg en onderbouwt zijn bevindingen met resultaten uit diverse enquetes. Daarmee werpt hij een andere blik op het moderne voetbal.


Win een exemplaar van dit boek door YE+uw gebruikersnaam+THELOSTSOUL te sms'en naar 3378. De winnaars worden begin april uitgeloot en bekend gemaakt. Kostprijs sms (max 50 cent)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties